Now Reading:
Ovo su laureati 49. Varaždinskih baroknih večeri
Full Article 3 minutes read

Ovo su laureati 49. Varaždinskih baroknih večeri

Danas, posljednjeg dana 49. Varaždinskih baroknih večeri, već tradicionalno objavljena su imena ovogodišnjih laureata.

Na svečanosti u varaždinskoj Gradskoj vijećnici rezultate je u ime festivalskog žirija objavila dr. sc. Tamara Jurkić Sviben, jedna od članica žirija.
Nagradu „Ivan Lukačić” za muzikološki rad i izvođački domet ansambla osvojio je Ansambl Responsorium za koncert „Hrvatska glazbena baština”, a u ime ansambla primio ju je Darko Solter koji je rekao:

-Počašćeni smo i radosni. Već peti put sudjelovali smo na VBV-u i ovo je veliko priznanje za naš rad uložen u revitalizaciju nacionalne baštine, a ova naša zbirka povezuje jug i sjever Hrvatske.

Dodijeljene su i dvije nagrade „Jurica Murai”, a kako je obrazloženo, s jednakim su ih pravom dobili Barokni ansambl Oslo Circles za koncert naslovljen „Lamento – rane talijanske Marijine lamentacije” i mezzosopranistica Marija Forsström koja je nastupila s ansamblom La Serenissima na koncertu „Ludilo i predanost”.

Prema riječima Raymonda Rojnika, ravnatelja Koncertnog ureda Varaždin, Forsström je oduševljena ovim priznanjem, ocijenivši VBV najboljim i najljepšim festivalom na kojem je ikad nastupila. Ovogodišnja zemlja partner VBV-a bila je Kraljevina Švedska, a veleposlanica Diana Helen Madunic nije krila zadovoljstvo što su se i njihovi glazbenici imali priliku predstaviti ovdašnjoj publici.
-Ovo je bio doista fantastičan doživljaj i naši su glazbenici više nego oduševljeni. Gotovo dva tjedna uživali smo u predivnoj glazbi, ali i izložbama i zanimljivim seminarima. Dogodine ćemo opet doći – kazala je veleposlanica.

Za njihov će ponovni dolazak biti prilike jer će, kako je najavljeno, jubilarno 50. izdanje festivala biti doista nešto posebno.
-Čekamo službenu potvrdu Europske komisije o pokroviteljstvu jubilarnog VBV-a, a pripremamo za našu obljetnicu doista ambiciozan projekt, uz nastup glazbenika iz brojnih europskih zemalja – najavio je Rojnik.

Davor Bobić, ravnatelj Festivala, istaknuo je kako je ushićen ovogodišnjim nastupima glazbenika, posebno švedskih:
-Oni su predstavili koncept koji će dugo ostati upamćen, a ja ću pamtiti i činjenicu da su ove godine svi koncerti Varaždinskih baroknih večeri bili puni, čak i oni održani u malim mjestima.

-Oni su predstavili koncept koji će dugo ostati upamćen, a ja ću pamtiti i činjenicu da su ove godine svi koncerti Varaždinskih baroknih večeri bili puni, čak i oni održani u malim mjestima.

Da su 49. VBV nadmašile sva dosadašnja izdanja festivala, smatra gradonačelnik Ivan Čehok.
-Nadmašena su sva očekivanja i sve što smo dosad radili, ponajviše zahvaljujući zemlji partneru koja se ovdje predstavila ne samo glazbom, već i svojom kulturom, nizom manifestacija koje su obuhvatile sve – od kuhinje, narodne glazbe, do običaja – rekao je gradonačelnik.

Osim dodjele festivalskih nagrada, na svečanosti je promoviran novi nosač zvuka Udruge Aulus, posvećen 20. obljetnici djelovanja varaždinskog mješovitog zbora Chorus Angelicus. Na CD-u su, naglašeno je, objavljene „ponajbolje žive izvedbe zabilježene u 20 godina zbora”, a riječ je o glazbenim ulomcima iz velikih djela baroka i klasika.

Nakon 30 koncerata održanih u 12 mjesta i gradova, ne samo u Varaždinskoj županiji, već i izvan nje, te 25 popratnih programa, 49. Varaždinske barokne večeri završit će tradicionalnim koncertom nagrađivanih učenika Glazbene škole u Varaždinu koji će uz Varaždinski komorni orkestar večeras od 20.00 sati nastupiti u varaždinskoj katedrali.

A.Kučić/Sjever.hr

01.10.2019.

Input your search keywords and press Enter.