Iznadprosječna toplina, pa pad temperature za čak 10 °C, no imamo i bolje vijesti!

Kasnoljetnom ugođaju bliži se kraj! Već će u još iznadprosječno topli utorak ponegdje biti kiše, prema kraju dana i jačih pljuskova, moguće i nevremena, osobito u kopnenom području, gdje će od srijede biti i osjetno hladnije, iako ponovno i sve sunčanije, prognozira za HRT Zoran Vakula i nastavlja:
„Uz slabljenje vjetra pri tlu se povećava vjerojatnost slabog mraza pa je još jednom dobro upozoriti da “zaštitite, zatvorite, poberite…” A naravno, i na pripremu toplije odjeće i obuće za drugi dio tjedna!”

I na sjevernom Jadranu su nestabilnosti moguće već u utorak, a još češće će biti u srijedu, na južnom dijelu Jadrana još i u četvrtak. Normalno će prometovanje od utorka do petka onemogućavati i jaka, ponegdje i olujna bura, s kojom stiže osvježenje, a ni more neće biti tako toplo kao početkom ovoga tjedna.

No vjerojatno će mnoge razveseliti sve veća vjerojatnost za ponovno iznadprosječnu toplinu u posljednjem rujanskome tjednu…

Što nam donosi utorak?

Pretežno, u unutrašnjosti i djelomice sunčano te i dalje razmjerno toplo. Više će oblaka biti u sjevernim i zapadnim kopnenim predjelima, a popodne je moguć i poneki pljusak s grmljavinom. Navečer i u noći na srijedu oborina će biti češća, a lokalno može biti izraženijeg grmljavinskog nevremena. Vjetar većinom slab, popodne na Jadranu umjeren jugozapadni i jugoistočni, a potkraj dana na kopnu sjeverni. Najviša dnevna uglavnom između 25 i 30 °C.

Biometeorološka prognoza za utorak

Biometeorološke prilike će biti razmjerno nepovoljne, što će se najprije osjetiti u zapadnim predjelima, a tijekom dana proširiti i na cijelu zemlju. Kod meteoropata je moguć umor, razdražljivost i glavobolja. Pojačane tegobe mogu osjećati i kronični bolesnici pa im se savjetuje izbjegavanje suvišnih napora.

A.Kučić/Sjever.hr/HRT/DHMZ

17.09.2019.

Input your search keywords and press Enter.