Now Reading:
U Hrvatskoj “preko noći” 110 tisuća više zaposlenih!!! Kako se to dogodilo?
Full Article 2 minutes read

U Hrvatskoj “preko noći” 110 tisuća više zaposlenih!!! Kako se to dogodilo?

burza

Državni zavod za statistiku (DZS) u petak je predstavio revidirane podatke o broju zaposlenih, a prošireni je obuhvat zaposlenih u pravnim osobama pokazao i povećanje ukupnog broja zaposlenih pa je tako krajem srpnja ove godine u Hrvatskoj bilo oko 1,58 milijuna zaposlenih, što je gotovo 110 tisuća zaposlenih više nego po ranijim podacima – prenosi T portal.

DZS je, naime, objavio revidirane podatke o zaposlenima od siječnja 2016. do srpnja ove godine, a koji na kraju imaju razmjerno znatan utjecaj na kretanje aktivnog stanovništva, što znači i broja zaposlenih i nezaposlenih.

Državni zavod za statistiku je napravio analizu kako bi se otkrio uzrok razlike između broja ukupno zaposlenih o kojima izvješćuje DZS i broja osiguranika koje objavljuje Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO), jer se ta razlika učestalo povećavala te je u srpnju iznosila više od 130 tisuća zaposlenih, objasnila je na konferenciji za novinare glavna ravnateljica DZS-a Lidija Brković.

Do te je razlike, dodaje, došlo jer određene kategorije zaposlenih u pravnim osobama nisu bile u obuhvatu podataka statističkog zavoda, a imaju značajan utjecaj na ukupan broj zaposlenih.

Stoga je DZS proširio obuhvat zaposlenih u pravnim osobama i uključio mlade osobe prema odredbama Zakona o doprinosima, a, po podacima za srpanj ove godine, riječ je o 96.967 zaposlenih, koji tako u ukupnom broju zaposlenih u pravnim osobama imaju udio od 7,2 posto. Više čitajte na…..
https://www.tportal.hr/biznis/clanak/novim-statistickim-obracunom-broj-zaposlenih-u-hrvatskoj-povecan-za-110-tisuca-20190913

www.sjever.hr/T portal 14.09.2019.

Input your search keywords and press Enter.