Now Reading:
Varaždin želi preuzeti ulogu lidera regije Sjever. Što će na to reći u Čakovcu i Koprivnici?
Full Article 2 minutes read

Varaždin želi preuzeti ulogu lidera regije Sjever. Što će na to reći u Čakovcu i Koprivnici?

čehok

Zbog velikog indeksa razvijenosti, mnogi gradovi ne mogu kandidirati za dodjelu bespovratnih sredstava iz EU fondova u mjeri kojoj žele. Dodatno, potrebno je i čekati da se u EU raspiše natječaj za dodjelu sredstava iz pojedinog područja. Zato, mogućnost koju pruža ITU mehanizam (Integrirana teritorijalna ulaganja), eliminira te dvije prepreke i tako olakšava put do financiranja raznih projekata.

Nakon prvih sedam gradova koji su dobili priliku iskoristiti sredstva kroz ITU mehanizam – Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Zadar, Slavonski Brod i Pula, u novom financijskom razdoblju od 2021. do 2027. godine priliku za korištenje EU sredstava u iznosu od 345,3 milijuna eura kroz ITU mehanizam dobili su Karlovac, Dubrovnik, Varaždin, Vinkovci, Sisak, Šibenik i Bjelovar.

Riječ je o mehanizmu EU koji omogućuva integriranje sredstava iz različitih europskih fondova i operativnih programa te ulaganja u aktivnosti koja mogu ojačati ulogu gradova kao pokretača gospodarskog razvoja. Neki od gradova već su napravili plan projekata koje će prijaviti, neki tek nadopunjavaju popis.

Za regiju Sjever brigu preuzima Varaždin koje postaje urbano središte za to područje. Od projekata spominje se primjerice obnova Staroga grada ili eko resort na Dravi.

www.sjever.hr/Gradonačelnik.hr 11.09.2019.

Input your search keywords and press Enter.