Now Reading:
Građane očekuje bogat program prilikom obilježavanja 28. obljetnice oslobođenja Međimurja i Dana hrvatskih branitelja
Full Article 4 minutes read

Građane očekuje bogat program prilikom obilježavanja 28. obljetnice oslobođenja Međimurja i Dana hrvatskih branitelja

Međimursku županiju i grad Čakovec očekuje obilježavanje 28. obljetnice oslobođenja Međimurja i obilježavanje Dana hrvatskih branitelja idućeg utorka, a program je predstavljen na današnjoj konferenciji za novinare.

-Samo obilježavanje manifestacije 17. rujna počinje izložbom naoružanja i opreme Hrvatske vojske na Trgu Republike od 10.00 do 16.00 sati. Nakon toga, u 17.50 sati je polaganje vijenaca kod Spomen obilježja Domovinskog rata Međimurske županije u Perivoju Zrinskih. Slijedi Sveta misa u Crkvi sv. Nikole biskupa. Obilježavanje svečanosti završava Svečanom akademijom u Katoličkom domu u 19.20 gdje slijedi i projekcija dokumentarnog filma “Bura duše” – najavio je predsjednik Udruge dragovoljaca Domovinskog rata Međimurske županije Stjepan Horvat. Pozvao je sve građane da se odazovu na obilježavanje, a posebno one najmlađe. Kazao je i kako samo film govori o životu branitelja nakon Domovinskog rata i kako se oni bore sa svim nedaćama. Iznio je i podatak da je više od 3.000 branitelja dosada počinilo samoubojstvo, a da je prosječan život branitelja tek 51 godinu.

Uz Međimursku županiju organizatori obilježavanja 28. obljetnice oslobođenja Međimurja 1991. i Dana međimurskih branitelja Čakovec su Grad Čakovec te sama Udruga dragovoljaca.

Antun Vugrinec, čelni čovjek tadašnjeg Kriznog stožera je u svom govoru podsjetio na te, kakao je rekao, već sada povijesne dane ističući da je 17. rujna u Čakovcu završeno s danima rata u Međimurju. Kazao je da je taj dan bio kruna svih aktivnosti koje su trajale još od svibnja. Osobno Vugrinec je bio predsjednik Kriznog stožera za pripremu i sve akcije koje su se vodile u Međimurju.

Podsjetio je da je stigla zapovijed da se dođe, gdje je moguće, do naoružanja i da se oslabi JNA koja je bila pomagač agresorima, odnosno četnicima.

-Mi smo tu zadaću jako uspješno obavili – rekao je Vugrinec. Ponovio je što je sve prethodilo samom oslobođenju Međimurja gdje je izdvojio veliku ulogu policije, teritorijalne obrane, pripadnika civilne zaštite i dragovoljaca. Svi zajedno provodili su detaljno razrađen plan koji se stvarao, napomenuo je, još od svibnja te godine. Upozorio je da je trebala dobro isplanirana akcija jer je JNA imala u planu, kao krajnju mjeru, dizanje vojarne u zrak.

Spomenuo je da je dio oružja zarobljen i oduzet JNA u Čakovcu i predan Varaždincima što je doprinijelo i kasnijem osvajanju vojarne u tom gradu. Izdvojio je i da su uspjeli sačuvati skoro sve objekte od kojih je većina predana u hrvatske ruke nakon pregovora.

-Svi oficiri JNA predali su se nama. Njima smo u noći sa 17. na 18. dali putovnice i novac te ih otpremili u Mađarsku. Svi oni koji su ostali u Hrvatskoj zagarantirana su sva prava – rekao je Vugrinec te podsjetio na inicijativu da se prigodnom spomen pločom obilježi mjesto gdje je bio smješten Krizni stožer.

Zamjenik čakovečkog gradonačelnika, Zoran Vidović, kazao je da je 17. rujna jedan od značajnijih datuma u novijoj povijesti grada.

-Taj datum kod nas međimurskih branitelja izaziva ponos. Važno je za spomenuti da je oružje, koje je zapljenjeno, sigurno promijenilo tijek Domovinskog rata – kazao je Vidović te dodao da su Međimurci dali veliki doprinos u orani Hrvatske. Spomenuo je i kako sam Grad Čakovec izuzetno cijeni sve što su hrvatski branitelji napravili za nas sve i kako sam grad ima jako dobre odnose s udrugama branitelja.

Na kraju župan Matija Posavec pozvao je sve stanovnike na “ponosan dan”. Kazao je kako su uključili sve osnovne i srednje škole da dođu i vide naoružanje i da se kasnije na svečanoj akademiji podsjeti na doprinos Međimurja u Domovinskom ratu.

-Oslobođenje Međimurja 17. rujna značilo je i oslobođenje prvog dijela hrvatskog teritorija u Domovinskom ratu – zaključio je Posavec.

s.kalajdžija/sjever.hr 11.09.2019.

Input your search keywords and press Enter.