Now Reading:
CRO Demoskop: HDZ zaustavio pad, ali prednost pred SDP-om je minimalna
Full Article 3 minutes read

CRO Demoskop: HDZ zaustavio pad, ali prednost pred SDP-om je minimalna

cro demoskop

RTL Danas u redovnom je mjesečnom istraživanju CRO Demoskop otkrio kako građani vide vodeće hrvatske političare, što misle o strankama nakon rekonstrukcije Vlade i poljuljanoj vladajućoj koaliciji te treba li se vladajući HDZ zabrinuti.
Prema rezultatima istraživanja CRO Demoskopa za RTL, HDZ i dalje najbolje stoji. U rujnu su zaustavili negativan trend te im raste potpora, no ona raste i SDP-u i to puno više pa je prednost HDZ-a, u ovim trenucima, na razini statističke pogreške.

Da se danas održavaju parlamentarni izbori HDZ bi zaokružilo 27 posto ispitanika (u odnosu na 26,4 posto iz kolovoza). Bilježe rast u odnosu i na srpanj i na kolovoz. Očito je rekonstrukcija Vlade za njih bila dobar potez, što se pokazalo i prošlog mjeseca, no otvoreni su novi problemi. Jedan od njih je i najjače oporbena stranka koja im puše za vratom.
SDP-u potpora raste peti mjesec zaredom. Sada su na 24,4 posto potpore, gotovo 2 postotna poena više nego u kolovozu (22,6 u kolovozu) i više od 6 postotnih poena u odnosu na prošlogodišnji rujan. Ovo smanjenje prednosti HDZ-a vidljivo je osmi mjesec zaredom, rekordna je razlika  bila u siječnju, čak 13 postotnih poena, a sada je to manje od 3 postotna poena, istaknula je Damira Gregoret za RTL Danas.
Nezavisna lista Mislava Kolakušića, unatoč javnoj neaktivnosti čelnika, raste. I dalje su treća snaga s 5,9 posto potpore (u odnosu na 5,6 posto u kolovozu). Nakon fijaska na europskim izborima MOST se diže te su na četvrtom mjestu s potporom od 5 posto ispitanika (4,7 posto na početku kolovoza).

Ostale stranke gube potporu. HSS je peta opcija, ali s 3,3 posto potpore (3,4 u kolovozu). Nakon raspada Neovisnih za Hrvatsku pad potpore se nastavlja, sada su na pola puta do praga (2,6 posto u odnosu na 3,2 posto u kolovozu). Pada i HNS – HDZ-ovi partneri u Vladi su ispod 2 posto potpore (1,9 posto u odnosu na kolovoških 2,2). Isti rejting ima i Živi Zid kojem se, u odnosu na lipanj, nakon raspada stranke, potpora prepolovila (na 1,9 posto u rujnu u odnosu na  2,5 u kolovozu i 5,4 u lipnju).
Na istoj potpori od 1,9 posto, koliko je zabilježeno i mjesec ranije, je i stranka zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića dok stranku bivšeg člana Živog zida Ivana Pernara bira još manje ispitanika – 1,7 posto (u kolovozu 2,5 posto).
Ostalih je 3,5 posto, a neodlučnih 13,4 posto. Sukus: samo četiri opcije prelaze prag, pa se varijanta velike koalicije ponovno sama nameće.

www.sjever.hr/rtl.hr 09.09.2019.

Input your search keywords and press Enter.