Now Reading:
Divjak, Batinić i Leverić održali presicu u Varaždinu: „U Varaždinsku su županiju stigle stotine milijuna kuna”
Full Article 5 minutes read

Divjak, Batinić i Leverić održali presicu u Varaždinu: „U Varaždinsku su županiju stigle stotine milijuna kuna”

Kroz brojne projekte u resoru graditeljstva i prostornog uređenja kojeg vodi prvi potpredsjednik Vlade i ministar Predrag Štromar, kao i kroz projekte koji se odnose na obrazovanje i znanost, za što je u Vladi zadužena ministrica Blaženka Divjak, u Varaždinsku su županiju stigle stotine milijuna kuna. Kada se tome pridoda i porezna reforma aktualne Vlade koju je od prvog dana zagovarao HNS, a koja je općinama i gradovima te Varaždinskoj županiji samo u prvih sedam mjeseci ove godine donijela desetke milijuna kuna više prihoda, jasno je zašto se za Varaždinsku županiju može reći da je “veliko gradilište”.


Istaknuto je to u petak na konferenciji za novinare Županijske organizacije HNS-a Varaždinske županije, održane u povodu Dana Varaždinske županije, na kojoj su govorili ministrica Blaženka Divjak, saborski zastupnik Milorad Batinić te predsjednik županijskog HNS-a i član Uprave Hrvatskih cesta Alen Leverić.
Ministrica Divjak istaknula je da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja osiguralo, u protekle dvije godine, za osnovne i srednje škole u Varaždinskoj županiji 7 milijuna kuna, a za pet škola u eksperimentalnom programu „Škola za život“ 2,9 milijuna kuna. Decentralizirana sredstva za 2018. i 2019. godinu za osnovne škole su po 37 milijuna, a za srednje škole po 24 milijuna kuna.
Posebno se osvrnula na važne projekte centara kompetentnosti, ali i preuzimanja obveza po JPP-u:
– Za dva Regionalna centra kompetentnosti pri SŠ Arboretum Opeka i Medicinskoj školi očekuje se 80 milijuna kuna iz EU fondova, a Ministarstvo je preuzelo obveze za JPP od 2020. do 2038. godine u iznosu od 256 milijuna kuna, dok je 10,7 milijuna doznačeno za posljednja dva mjeseca 2018. i sedam mjeseci 2019. – izjavila je ministrica koja je ulaganje ovako značajnih sredstava u obrazovanje nazvala najboljim ulaganjem, odnosno ulaganjem u budućnost Varaždinske županije, ali i cijele Hrvatske.
Podsjetila je i na izgradnju Studentskog doma u Varaždinu vrijednog 141,5 milijuna kuna čemu treba pridodati i da je Sveučilište Sjever od Ministarstva za rekonstrukciju i opremanje prostora dobilo 1,7 milijuna kuna, a Fakultet organizacije i informatike 1,6 milijuna.


Ukoliko se analiziraju iznosi, još veća ulaganja stigla su iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja kojeg vodi potpredsjednik Vlade Štromar.
– Projekti Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja u Varaždinskoj županiji obuhvaćaju 61 ugovor za energetsku obnovu vrijedan 299 milijuna kuna, od čega je bespovratno 154 milijuna. Kroz ESCO model energetske obnove zgrada javnog sektora Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirao je 40 od ukupno 126 milijuna kuna – kazao je saborski zastupnik Batinić dodajući da se na području Varaždinske županije subvencionira 191 stambeni kredit. Također, za 13 projekata sanacije klizišta osigurana su 3 milijuna kuna, za projekte komunalnog gospodarstva i standarda 15 milijuna, za sufinanciranje prostornih planova 370 tisuća, a za legalizacija u romskim naseljima 247 tisuća kuna.
Što se tiče porezne reforme, a koja je umjesto u državni proračun dio prihoda prenamijenila jedinicama lokalne uprave i samouprave, Batinić je kazao kako ona omogućuje gradovima i općinama mnoge nove projekte, investicije ili podizanje standarda u obrazovanju.
– Samo u prvih sedam mjeseci ove godine zbog porezne reforme u proračune općina i gradova stiglo je gotovo 32 milijuna kuna više novaca. Samo Varaždinska županija ima 8 milijuna kuna više. Kada to zbrojimo radi se o 40 milijuna kuna. To je značajan iznos. Prije ove porezne reforme proračuni gradova i općina bili su opterećeni dugovanjima i manjcima. Sada je situacija bitno drugačija i naši gradonačelnici i načelnici više ne moraj brinuti o minusima već za koje se projekte prijaviti i provoditi – zaključio je Batinić.


Na području Varaždinske županije značajna su i ulaganja u izgradnju i obnovu cestovne infrastrukture, istaknuo je predsjednik županijskog HNS-a i član Uprave HC-a Alen Leverić.
– Kada govorimo o investicijama u cestarski sektor, tada govorimo o sigurnosti svih sudionika u prometu. U posljednjih godinu dana vidjeli ste da smo krenuli sa sanacijom kritičnih mjesta, povećanjem sigurnosti na državnoj cesti D2 kroz svjetlosnu signalizaciju, obnovili nadvožnjak Varteks u Varaždinu te očekujemo otvorenje radova na rotoru u Trnovcu tijekom studenoga. Samo govoreći o ovim investicijama govorimo o više od 10 milijuna kuna – kazao je Leverić te dodao da je prije nekoliko dana odobrena investicija veće od pola milijuna kuna za signalizaciju u Cestici, Trnovcu, Martijancu, Varaždinskim Toplicama i Vidovcu. Posebno je naglasio pokretanje velikih projekata o kojima se godinama pričalo.
– Kada govorimo o velikim investicijskim projektima onda posebno moram istaknuti da smo pokrenuli projekte koji su godinama stajali u ladicama, zaobilaznica Novog Marofa, brza cesta Varaždin-Lepoglava, te most Tuhovec u Varaždinskim Toplicama. Ovdje govorimo od 113 milijuna kuna u Marofu, 9 milijuna u Tuhovcu te za brzu cestu više od 500 milijuna kuna, a samo za projektiranje brze ceste više od 10 milijuna kuna – zaključio je Leverić te za kraj najavio i gradnju dva „turbo-rotora“ u Varaždinu na Banfici vrijedna više od 6 milijuna kuna koji će povećati sigurnost u prometu u tom dijelu Varaždina.

www.sjever.hr

06.09.2019.

Input your search keywords and press Enter.