Now Reading:
Bogataši se pripremaju za crne dane: Pomama za zlatom i “švicarcima”
Full Article 2 minutes read

Bogataši se pripremaju za crne dane: Pomama za zlatom i “švicarcima”

Velike države i bogataši odlučili su dobro se pripremiti za najavljene crne dane. Posljednjih mjeseci ubrzala se pomama za zlatom i ostalim vrijednostima koje u nesigurnim vremenima omogućuju očuvanje imovine. To je izraz bojazni da će trgovinski ratovi i neizvjesni politički događaji poput Brexita poremetiti malaksalo svjetsko gospodarstvo te gurnuti ga u krizu, piše Novi list.
Tako je cijena zlata na svjetskim burzama početkom rujna dosegnula oko 1.550 dolara za uncu, najviše u prošlih šest godina. Za usporedbu, u svibnju se dragocjeni metal prodavao po cijeni od 1.300 dolara. Gotovo svi analitičari očekuju da će njegova cijena do kraja godine nastaviti s rastom.

I jačanje švicarskog franka potvrđuje da investitori traže pribježište pred krizom. U travnju prošle godine euro je vrijedio 1,2 franka, a početkom ovoga rujna samo 1,08 franaka, što je najmanja razlika između tih valuta u posljednje dvije godine.
Znatno poskupljenje zlata poklopilo se s lošim vijestima iz gospodarstva, tijekom proljeća i ljeta. Ekonomije Njemačke i Italije došle su na rub recesije, a znatno usporavanje gospodarstva dogodilo se u Kini i SAD-u. Aktivnost američke industrije u kolovozu oslabila je na najnižu razinu od 2009. godine, piše Novi list.

Cijeli članak pročitajte ovdje

Foto: Pixabay

www.sjever.hr/novilist.hr

06.09.2019.

Input your search keywords and press Enter.