Now Reading:
Na sjeveru za sport najviše izdvajaju Zagrebačka i Međimurska županija
Full Article 5 minutes read

Na sjeveru za sport najviše izdvajaju Zagrebačka i Međimurska županija

Lani je najviše sredstava za sport izdvojila iz proračuna Primorsko-goranska županija – 10,5 milijuna kuna, odnosno 0,89 posto. S izdvojenih 35,53 kune po stanovniku, PGŽ je također vodeća županija. Gledajući ostale županije, naša je analiza pokazala da ju po izdvojenim proračunskim novcem za sport prati Zagrebačka županija s izdvojenih 0,76 posto, Osječko-baranjska 0,53 posto, Međimurska 0,51 posto i Bjelovarsko-bilogorska 0,35 posto proračuna.

Analiza je napravljena na temelju podataka Ministarstva financija o izvršenju proračuna za 2018. godinu. Izdvajanja za sport postala je važna stavka u županijama, dijelom i zato što se posljednjih godina sve više ističe potreba za sportskom aktivnošću i rekreacijom kao bitnom stavkom za zdravlje ljudi. Posebno se naglasak daje i na djecu, pa je puno novaca uloženo i u izgradnju školskih dvorana, a kroz EU novac radi se na energetskim obnovama dvorana. Županije se i trude ravnomjerno rasporediti sportske infrastrukture. Povećava se i sve više terena za rekreaciju. A također i organiziraju različite sportske manifestacije, jer je sport i dobar promotor za turizam, a onda i cijelo gospodarstvo.

Zagrebačka županija – ove godine rekornih 7 milijuna kuna za sport 

– Na području Zagrebačke županije djeluje preko 600 registriranih sportskih klubova okupljenih u Zajednici sportskih udruga i saveza Zagrebačke županije. Riječ je o preko 25.000 aktivnih sportaša te 1500 trenera, sudaca i delegata. To su velike brojke koje zahtijevaju i izdašno financiranje. Upravo zato, Zagrebačka županija svake godine izdvaja značajna sredstva kako bi pomogla rad sportaša i sportskih klubova čiji iznos iz godine u godinu raste, a ove godine  je najviši do sada – riječ je o 7 milijuna kuna koje idu iz proračuna za tu namjenu. Moram napomenuti i kako se značajna sredstva izdvajaju i za sportske dvorane koje neprestano obnavljamo i gradimo kako bi sportaši imali adekvatan prostor za pripreme i treninge – komentira župan zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Prema podacima, lani je Zagrebačka županija izdvojila 0,76 posto proračunskog novca za sport, odnosno gotovo 6,8 milijuna kuna.   Sa 21,33 kune izdvojenom za sport po stanovniku ta je županija treća prema podacima za 2018. godinu.

Kako kažu u Županiji, programom javnih potreba u sportu Zagrebačke županije osiguravaju se sredstva za  poticanje i promicanje sporta,  provođenje sportskih aktivnosti djece, mlade i  studenata, djelovanje sportskih udruga, sportskih zajednica i saveza, sportska priprema, domaća i međunarodna natjecanja, te opća i posebna zdravstvena zaštita sportaša, zapošljavanje  osoba  za  obavljanje  stručnih  poslova u sportu,  sportsko-rekreacijske aktivnosti građana,  sportske aktivnosti osoba s posebnim potrebama, planiranje,  izgradnja,  održavanje  i  korištenje sportskih građevina značajnih za jedinicu lokalne i područne (regionalne) samouprave,  provođenje i financiranje znanstvenih i razvojnih projekata elaborata i studija u funkciji razvoja sporta.

U ovoj godini od spomenutih sedam milijuna najviše se raspoređuje za Zajednicu športskih udruga i saveza – oko 5,6 milijuna kuna, 900.000 kuna nakon provedenog rebalansa povećan je iznos za Županijski školski sportski savez, za Sportski savez osoba s invaliditetom namijenjeno je 350.000 kuna, za Hrvatski skijaški savez 100.000 kuna i 25.000 kuna za nagrade za vrhunska sportska dostignuća.

Međimurska županija – Sport kao preduvjet za kvalitetniji život

– Mnogo naših sportskih klubova i udruga ulaže u rad s mladima u niz sportova, a naša je želja potaknuti mlade na bavljenje sportom. Važna nam je i organizacija manifestacija jer sport je najbolja promocija jedne regije. U proteklih 365 dana bili smo domaćini nekoliko svjetskih sportskih natjecanja, naše sportašice i sportaši osvajaju vrhunske medalje na državnim, europskim i svjetskim natjecanjima. Organiziramo trailove, polumaratone, pozicioniramo se kao turistička ciklo destinacija, brojni naši građani rekreativno se bave sportom. Ulažemo u sport, podržavamo sve sportske manifestacije, gradimo i obnavljamo sportske dvorane. Sve aktivnosti vezane za sport su preduvjet za kvalitetniji život, a želja nam je da naši građani to imaju – komentira župan Međimurske županije Matija Posavec.

Ta je županija prema podacima za lanjsku godinu izdvojila za sport 0,51 posto, a sa 29,55 kuna po stanovniku, zauzela je drugu poziciju među županijama.

Mnogo sportskih klubova sufinancirano je i od Zajednice sportskih udruga i saveza Međimurske županije koja je financirana iz županijskog proračuna, a još jedan značajan vid potpore sportu su i školske sportske dvorane koje se daju besplatno na korištenje sportskim klubovima i Udrugama, kažu u Županiji. Navode da su u  proteklih 365 dana u Međimurskoj županiji izgrađene 4 školske sportske dvorane, vrijedne 44 milijuna kuna, koje su jednim dijelom financirane pomoću europskih fondova, a drugi dio financiran je od strane Međimurske županije. Također, većina sportskih dvorana se energetski obnavlja, a Međimurska županija  sufinancira sportsku opremu za školske sportske dvorane.

Županija raspolaže sa 26.000,00 m² površine školskih sportskih dvorana. Osnovne škole koriste 19 školskih sportskih dvorana; po 7 ih je jednodijelnih i dvodijelnih, a 5 dvorana je trodijelno, a sve te dvorane mogu koristiti brojne sportske Udruge, rekreativci i svi građani Međimurja.

Međimurska županija sufinancira programe/projekte sportskih udruga Međimurske županije u iznosu od oko 1,1 milijun kuna. Zajednici sportskih udruga i saveza Međimurske županije dodijeljeno je oko 1,5 milijuna kuna te tim novcem Zajednica sufinancira rad nositelja kvalitete u sportu i pomaže u razvoju pojedinih sportskih grana.

Međimurskom školskom sportskom savezu isplaćeno je 295.480 kuna za provedbu škole plivanja i 157.896 kuna za organizaciju i provedbu svih školskih sportskih natjecanja kao i rad Saveza kroz 2018. godinu.   

Za sportaše s vrhunskim rezultatom Županija je izdvojila 220.000 kuna, a za domaćinstvo svjetskih natjecanja 200 tisuća kuna.

www.sjever.hr/ zupan.hr

04.09.2019.

Input your search keywords and press Enter.