Now Reading:
Koren: Postoji velika potreba za gradnjom učeničkog doma – čekamo sastanak u Ministarstvu imovine
Full Article 3 minutes read

Koren: Postoji velika potreba za gradnjom učeničkog doma – čekamo sastanak u Ministarstvu imovine

koren

Prva kava s novinarima nakon godišnjih odmora održana je u utorak u prostorijama Koprivničko-križevačke županije na kojoj je župan Darko Koren sa zamjenicima Darkom Sobotom i Ratimirom Ljubićem te županijskim pročelnicima medije informirao o aktualnostima u radu Županijske uprave. Župan se osvrnuo na nedavno održani sastanak s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem i ministrima te temama koje su prezentirane. Uz kapitalne projekte poput gradnje brze ceste Križevci-Koprivnica, zatim Regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica bilo je riječi i o gradnji odnosno nužnim investicijama na području obrazovanja.

Župan je istaknuo kako Županijska uprava ima otvorenu komunikaciju prema svim dionicima društveno-političkih i gospodarskih procesa te je izrazio nadu u uspješnu suradnju s Gradom Koprivnicom na projektu učeničkog doma za kojim postoji potreba.
„Postoje realne potrebe za učeničkim domom, a nakon sastanka u Ministarstvu državne imovine ćemo znati više. Najizglednija lokacija za budući dom je zgrada nekadašnjeg konačišta preko puta željezničkog kolodvora, ali postoje i druge moguće lokacije “, kazao je župan.

Što se tiče pitanja gradnje Obrtničke škole, župan je ponovio kako Županija nije odustala od gradnje, već u ovom trenutku ne postoji mogućnost izvora financiranja projekta. Do tada, napori su usmjereni na razvoj Centra kompetencija Koprivničko-križevačke županije kojim će se riješiti pitanje prostora opremanje koprivničke Obrtničke škole i Strukovne škole Đurđevac, dok će se pitanje prostora križevačke Gimnazije rješavati posebnim projektom nadogradnje prostora što će omogućiti jednosmjensku nastavu.

„Nikada nismo rekli da odustajemo od izgradnje, već smo rekli da u ovo trenutku ne možemo ući u projekt od 80 milijuna kuna jer za to nema raspoloživih sredstava. Ono što je realno, a to je projekt županijskog Centra kompetencija vrijedan 30 milijuna kuna i za koji očekujemo potporu države u sto postotnom iznosu, riješit će potrebe i značajno podići standard školovanja za strukovna zanimanja. Ne želimo govoriti jezikom obećanja kao što to mnogi rade, nego jezikom realnosti“, naglasio je župan.

Na kraju konferencije župan se dotaknuo i nadolazeće sjednice Županijske skupštine koja je planirana za 9. rujna te je najavio današnji posjet ministra uprave Ivana Malenice.
„S ministrom ćemo održati radni sastanak po pitanju spajanju Ureda državne uprave sa Županijom, dakle radi se o funkcionalnoj decentralizaciji države kojom Županije dobivaju veće ovlasti i značajnije će participirati u rješavanju brojnih predmeta građana. Po tom pitanju očekujemo i realan pristup u smislu financiranja spajanja jer Županija će preuzeti više od 200 različitih poslova koje su do sada obavljali uredi državne uprave“, pojasnio je župan Koren na kraju druženja s novinarima.

www.sjever.hr/kckzz.hr 28.08.2019.

Input your search keywords and press Enter.