U Vrbovcu je održana 39. turističko-kulinarska manifestacija “Kaj su jeli naši stari”. Uz zanimljive popratne sadržaje, kušala su se jela koja su pripremale udruge žene vrbovečkoga kraja. Središnja namirnica ovogodišnje manifestacije bio je kukuruz.
– Udruge žena trude se skuhati jela na starinski način. Čuvaju time tradiciju, ono što su nekada čuvale i njihove bake. Puno je sadržaja na ovogodišnjoj manifestaciji, puno glazbe, druženja… – komentirala je Jasna Benedik, direktorica TZ Vrbovca.
Manifestaciju je otvorio župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Čestitao je i izrekao zahvalnost udrugama žena koje skrbe o očuvanju starih recepata kako se, rekao je, zdrava, domaća jela ne bi „zatrla“. – Ova manifestacija, kao i niz drugih koje se organiziraju u našim općinama i gradovima, ima i turistički značaj i zato je Županija i financijski pomaže. Prepoznali smo turizam kao jednu od bitnih gospodarskih grana. Ostvarujemo dobre turističke rezultate, u zadnje vrijeme dvocifreno raste broj dolazaka i noćenja turista i to ne samo onih iz okruženja, nego sve više i iz azijskih zemalja – rekao je župan.
![](https://sjever.hr/wp-content/uploads/2019/08/kaj-su-jeli-naši-stari.jpg)
Izaslanik predsjednika Vlade RH na otvorenju manifestacije bio je Damir Mikuljan, predsjednik Skupštine Zagrebačke županije. Rekao je da manifestacija “Kaj su jeli naši stari” ima ‘okupljajući karakter’, jer u njoj sudjeluju sve udruge koje na tlu Vrbovca nešto rade i doprinose lokalnoj zajednici. – Ova manifestacija jest gastronomska, ali gastronomija nije samo hedonističko uživanje u dobroj hrani. Ona je više od toga! Ona je odraz određene kulture življenja, ona je i baština i tradicija – rekao je Mikuljan.
Prisutne je pozdravio i gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj. Svečanosti otvorenja, uz ostale, prisustvovale su i Nadica Žužak, zamjenica župana, i Ljubica Ambrušec, potpredsjednica Skupštine Zagrebačke županije.
![](https://sjever.hr/wp-content/uploads/2019/08/kaj-su-jeli-naši-stari-2.jpg)
www.sjever.hr/zagrebacka-zupanija.hr 26.08.2019.