Now Reading:
Ministar i župan potvrdili: Međimurska županija spremna za reformu javne uprave
Full Article 3 minutes read

Ministar i župan potvrdili: Međimurska županija spremna za reformu javne uprave

Ministar uprave Ivan Malenica u ponedjeljak je posjetio Međimursku županiju gdje je sa županom Matijom Posavcem i predstojnikom Ureda državne uprave u Međimurskoj županiji Branimirom Posavcem održao operativni sastanak o povjeravanju poslova Ureda Županiji.
Međimurski župan Posavec je istaknuo da su prva županija u kojoj je konkretno i operativno razgovarano o velikom reformskom projektu u sustavu javne uprave kada se od 1. siječnja 2020. godine preuzimaju poslovi Ureda državne uprave u županijama.
– Nije Međimurje slučajno izabrano. Kad gledate broj zaposlenih, efikasnost i rezultate, kod nas ne bi trebalo biti nikakvih problema. Spremni smo unatoč velikoj količini posla koja nas očekuje u narednim mjesecima. Apsolutno podržavam ovakvu vrstu reforme zbog toga što je u najvećoj mjeri kompatibilna s mojim osobnim shvaćanjem politike i kao župana, a to je efikasnost, dostupnost, da javna uprava bude istinski servis građana. Sve što su županijske uprave preuzele pokazalo se učinkovitijim, jednostavnijim i boljim, od građevinskih dozvola nadalje – rekao je župan.
Ministar uprave je najavio da će se sastanci po županijama provoditi u sljedeća dva tjedna.
– Radi se o reformi koja je zacrtana u nacionalnom programu reformi. Cilj je povjeriti poslovne državne uprave županijama. Danas smo na primjeru Međimurske županije i ured državne uprave u Međimurskoj županiji vidjeli da njihova spremnost postoji. Vlada je poduzela određene aktivnosti, donesen je zakon o sustavu državne uprave, planira se do kraja godine izmijeniti ukupno 66 zakonskih propisa, sve u cilju da nakon 1. siječnja poslove državne uprave obavljaju županije. Podupirem što je rekao župan – smisao i cilj javne uprave je da bude servis građanima, a na županima je odgovornost da određene usluge i aktivnosti učine još dostupnijim građanima. Ja se ne bojim, ni za župane, ni za predstojnike ureda, da će to od 1. siječnja i biti – kazao je ministar Malenica.
Predstojnik međimurskog Ureda naglasio je da se izdvajanje poslova državne uprave iz županijskih uprava 2000. godine pokazalo kao neučinkovito rješenje.
– Zadnjih 15-ak godina čini se puno napora da se osmisli novi koncept razvoja pružanja usluga centralne državne uprave. Zadnjih godinu dana najučinkovitije rješenje je u ideji provođenja decentralizacije. Ovaj oblik povjeravanja poslova državne uprave županijama ovog časa je prvi korak ka toj pravoj decentralizaciji. Mislim da su uredi državne uprave spremni za prenošenje ovog posla – ustvrdio je Branimir Posavec.
U sustavu Ureda Državne uprave u Međimurskoj županiji u ovom je trenutku 66 ljudi, koji će formalno-pravno prijeći u Županiju.
– Dio tih ljudi može ići u mirovinu, dijelu će se ponuditi otpremnine i očekujemo da 10 posto, 7-8 ljudi, izađe iz sustava i bit će ih manje od 60. Što se tiče Međimurja, to nije nikakav problem. Ured državne uprave u Međimurskoj županiji ima daleko najmanje zaposlenih od svih ureda. Financijsku razliku će podmiriti državni proračun preko osiguranih decentraliziranih sredstava – zaključio je župan Matija Posavec.

n. kalajdžija / sjever.hr

26.08.2019.

Input your search keywords and press Enter.