Now Reading:
Obilježena 120. obljetnica otkrića krapinskog pračovjeka
Full Article 3 minutes read

Obilježena 120. obljetnica otkrića krapinskog pračovjeka

120 obljetnica pračovjeka

Jučer je u večernjim satima, na prostorima Muzeja Hušnjakovo u Krapini obilježena 120 obljetnica otkrića krapinskog pračovjeka. Koncert povodom obljetnice otkrića pripremio je Big banda Hrvatske liječničke komore u kojem su uživali brojni posjetitelji kao i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, zamjenici gradonačelnika grada Krapine Drago Kozina i Branko Varjačić, direktorica Turističke zajednice grada Krapine Nedjeljka Vodolšak i brojni drugi uzvanici i gosti.

“Muzej neandertalaca u Krapini jedan je od svjetskih atrakcija i sigurno je jedan od prepoznatljivih simbola Krapinsko-zagorske županije, ali i Hrvatske u svijetu. I kada smo radili brandiranje Zagorja kao destinacije i kada se postavljalo pitanje po čitavoj Hrvatskoj, po čemu vam Zagorje prvo padne na pamet, onda je to nalazište pračovjeka u Krapini. Muzej godišnje posjeti oko 100.000 posjetitelja i on je sastavni dio ponude Krapinsko-zagorske županije, a očekujem da će u budućnosti imati još veći značaj s obzirom da dolazi sve veći broj posjetitelja s Istoka, a ono što njih najviše impresionira je upravo Muzej Hušnjakovo u Krapini”, izjavio je župan Željko Kolar.

“Nalazište krapinskog pračovjeka ima veliku važnost u svijetu. Ovo mjesto zasluženo se našlo na svjetskoj karti i mislim da se imamo čime i podičiti, a obljetnica je i prilika da se sjetimo svih onih koji su kopali ovdje na Hušnjakovom, jer bez njih, bez kopanja nikada se ovo nalazište ne bi pronašlo”, izjavio je zamjenik gradonačelnik Drago Kozina.

Jurica Sabol, voditelj Muzej krapinskih neandertalaca rekao je malo više o samoj obljetnici: “23. kolovoza 1899. godine dolaskom Dragutina Gorjanovića Krambergera u Krapinu otkriven je krapinski pračovjek. Na brijegu Hušnjakovo prikupljena je najbogatija zbirka neandertalskog čovjeka na svijetu i ona danas broji gotovo 900 komada fosilnih ljudskih ostataka, preko 2000 komada životinjskih kostiju te zbog toga je i krapinsko nalazište najbogatije na svijetu. Krapinska zbirka je već 120 godina neiscrpan izvor novih znanstvenih spoznaja o neandertalcima općenito pa sve te nove spoznaje proteklih 10 godina, u listopadu ove godine, staviti ćemo u novi postav Muzeja krapinskih neandertalaca, tako da ćemo imati i nadopunu kroz 10 zanimljivih segmenata u muzejskom postavu. Izložba 120 godina krapinskog pračovjeka otvorena u Prirodoslovnom muzeju u Dubrovniku sredinom svibnja i izložbu je vidjelo 17 tisuća posjetitelja”, rekao je voditelj Muzeja Sabol.

Osim današnjeg koncerta Big banda Hrvatskog liječničkog zbora otvorena je i izložba o oznaci europske baštine koja je ujedno i najduža izložba u Zagorju, 50 metara dugačka, sa 40 panela koji govore o važnim lokalitetima i događajima koji su imali veliki značaj u afirmaciji Europske unije.

m.sopek/sjever.hr 24.08.2019.

Input your search keywords and press Enter.