Now Reading:
Na Danu sjećanja na zatočenike neprijateljskih logora i bivši varaždinski policajci, branitelji Vukovara
Full Article 2 minutes read

Na Danu sjećanja na zatočenike neprijateljskih logora i bivši varaždinski policajci, branitelji Vukovara

logoraši

I bivši varaždinski policajci, branitelji Vukovara, bili su dio svečane akademije u Hrvatskom domu u Vukovaru gdje je u srijedu obilježen Dan logoraša, u spomen na 14. kolovoza 1992. godine kada je prije 27 godina kod Nemetina održana najveća razmjena ratnih zarobljenika između Hrvatske vojske i srpskih paravojnih postrojba.
Darko Posavec, predsjednik varaždinske županijske podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, prisjetio se tih dana i ujedno podsjetio na brojke poginulih, nestalih i ranjenih logoraša, a osvrnuo se i na aktivnosti kojima se danas bave.
– 185 varaždinskih policajaca je branilo Vukovar. Bili smo u Borovom naselju i Vukovaru gdje je cijela postrojba ‘izbačena iz stroja’ nakon čega smo završili u logoru gdje smo proveli od 21 do 169 dana. Brojimo 21 poginulog, 5 nestalih, 11 umrlih, 119 zarobljenih te 69 ranjenih. U zadnjoj razmjeni zarobljenika bila su osmorica – kazao je Posavec.
– Kako bi bili društveno što korisniji i aktivniji nakon svega, prije pet godina oformili smo tamburaški sastav Biseri i krenuli od početka jer nitko nije prethodno imao iskustva sa žičanim instrumentima. Danas sviramo, plešemo, pjevamo, bavimo se i pčelarstvom i poljoprivredom. Zadovoljni smo, ali se trudimo biti još zadovoljniji – rekao je Posavec.
Na svečanosti u Vukovaru te u Nemetinu bilo je 20 Varaždinaca, a u programu svečane akademije sudjelovao je TS Biseri izvedbom hrvatske himne i prigodnih pjesama. Obilježavanje Dana logoraša, Dana sjećanja na zatočenike neprijateljskih logora tijekom Domovinskog rata koji je Hrvatski sabor proglasio 2010. godine, počelo je u Nemetinu intoniranjem hrvatske himne, podizanjem zastave, prigodnim govorima i molitvom za sve poginule, mučki ubijene i preminule logoraše.

n.k. / aktualno.hr / sjever.hr

15.08.2019.

Input your search keywords and press Enter.