Now Reading:
Nastavlja se rast cijena nekretnina – u odnosu na travanj skuplje za 0,25%
Full Article 3 minutes read

Nastavlja se rast cijena nekretnina – u odnosu na travanj skuplje za 0,25%

stanovi

Njuškalova analiza pokazuje kako su tražene cijene nekretnina rasle i u svibnju. Tako je, u odnosu na travanj, došlo do rasta od 0,25 posto. Navedeni mjesečni rast je posljedica rasta traženih cijena stanova za 0,53 posto, prenosi Večernji list.

Usporedimo li svibanjske tražene cijene nekretnina s onima iz istog mjeseca prošle godine vidljiv je poveći rast istih. Tako su, na godišnjoj razini, cijene stanova u Hrvatskoj rasle za gotovo 9,5 posto, dok su kuće rasle za 5,5 posto. Rast je još izraženiji kad ih usporedimo sa onima iz 2017. godine. Kuće su rasle za 9 posto u dvije godine, a stanovi za čak 16 posto.

Najveći rast cijena na godišnjoj razini zabilježeni su na Jadranu te u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji. Tako je u Dubrovniku prosječna tražena cijena kvadrata stana u svibnju iznosila 3.890 eura što je ujedno i najviše u Hrvatskoj te je u samo 12 mjeseci zabilježila skok od gotovo 11 posto. Isti postotni godišnji rast bilježi i Grad Zagreb, u kojem je prosječna tražena cijena kvadrata stana u svibnju iznosila 2.039 eura.

Godišnji rast cijena stanova je prisutan i u ostalim većim hrvatskim gradovima. Tako je u Splitu on iznosio 9 posto te je u svibnju tamo prosječna oglašena cijena kvadrata stana iznosila 2.860 eura. Prosječna tražena cijena kvadrata stana u Zadru je u prošlom mjesecu iznosila 2.152 eura, dok je istovremeno u Osijeku ona iznosila 993 eura.

Rast cijena nekretnina u Hrvatskoj posljedica je, prije svega, rasta potražnje za istima. Tako je Njuškalo unutar kategorije Nekretnine zasad u ovoj godini zabilježio rast posjeta za više od 7 posto u odnosu na isti period prošle godine. Najveći rast prisutan je u podkategorijama prodaja stanova (+13,28%), prodaja kuća (+12,55%), te prodaja poslovnih prostora (+16,74%). Uz Grad Zagreb, najposjećeniji oglasi su u Rijeci, Splitu i Osijeku.

Pogledamo li prosječne tražene cijene nekretnina u Gradu Zagrebu, detaljnije po četvrtima vidljivo je kako one jako variraju u ovisnosti o pojedinom kvartu. Tako je prosječna tražena kvadrata stana u Centru 2.576 eura, dok je istovremeno u Dugavama 1.599 eura. Kuće su nešto povoljnije, pa je tako u centru prosječna tražena cijena kvadrata kuće s dvorištem 2.053 eura, dok je u Dugavama ona 1.424 eura. Na Jarunu je u svibnju prosječna cijena kvadrata stana u iznosila 1.965 eura, dok je prosječno kvadrat kuće tamo iznosio 1.735 eura.

sjever.hr

14.08.2019.

Input your search keywords and press Enter.