Now Reading:
Kako platiti drakonske kazne u prometu? Moguće je i na rate, ali jedna stvar nije moguća
Full Article 3 minutes read

Kako platiti drakonske kazne u prometu? Moguće je i na rate, ali jedna stvar nije moguća

Gotovo svi mediji prenose ovih dana vijesti o prvim drakonskim kaznama u prometu. Budući da te kazne sežu i do 24.000 kuna, mnogi se pitaju na koje ih je sve načine moguće platiti. Iako su visoke kazne za teške prekršaje itekako opravdane – prekršiteljima se u praksi nudi nekoliko mogućnosti. Koliko se kazne mogu umanjiti, mogu li se oprostiti, i zašto nije pametno čekati zastaru, otkriva RTL Danas.

Čak 3160 prekršitelja evidentirano je na cestama u samo pet dana otkako su na snazi nove, strože kazne.
-Najviše je prekršaja brzine, kao i inače, oko 30 posto. Interesantno da je sljedeći po broju prekršaja – nevezanje sigurnosnim pojasom. To inače nije bio takav postotak – veći od 20 posto. Ali to je samo na tragu onoga što tražimo – da se sankcioniraju prekršaji zbog kojih se događaju najteže prometne nesreće – rekao je Miron Huljak iz Službe za sigurnost cestovnog prometa.
Zato su i novčane kazne puno rigoroznije. Ipak, ovisno o težini prekršaja, i dalje je moguće platiti samo dio. Za kaznu do 2000 kuna možete platiti pola, ali odmah, gotovinom ili karticom. Ako u roku od osam dana platite kaznu u iznosu od dvije do pet tisuća kuna – bit će za trećinu manja. A kazne veće od pet tisuća kuna izriče sud za teže prekršaje.
Najviša kazna zasad je ona od 24.000 kuna pijanom vozaču bez vozačke u Koprivničko-križevačkoj županiji. Ipak, takav iznos rijetko tko ima pri ruci, a sud to uzima u obzir, donosi RTL Danas.
-Uvijek zakonodavac propisuje određeni raspon visine kazne. I uvijek se sve te olakotne okolnosti trebaju uzeti u obzir. Jer postoji takozvano zakonsko ublažavanje kazni koje imaju cilj da se smanje kazne i uzmu u obzir osobne obiteljske prilike počinitelja, pogotovo ta socijalna kategorija – rekao je odvjetnik Krešimir Škarica.

policija


Moguće je i plaćanje na rate. Ali nije moguće – ne platiti. Jer, Fina će pokušavati dvije godine ovršno naplatiti dug. Ako to ne uspije – kaznu je moguće odraditi radom za opće dobro ili boravkom u zatvoru. Nakon tri godine dug odlazi u zastaru. Ali, ta osoba više ne može voziti niti registrirati automobil. Pa će prekršitelji možda ipak razmisliti dvaput prije divljanja na cesti.
Na sreću, stradavanja na cestama sve je manje, a ovim izmjenama Zakona, nadaju se u policiji, nesreće bi trebale biti još rjeđe.
-Do 6. kolovoza imamo 15 posto manje stradalih. A to kad se izražava u ljudskim životima, to je 27 života, hajde nazovimo to na neki način, spašeno, tj. manje poginulih u odnosu na isti dan prošle godine – ističe Huljak.
Ako drakonske kazne spase još života, njihov je cilj ispunjen.

www.sjever.hr/RTL

08.08.2019.

Input your search keywords and press Enter.