Now Reading:
Tradicionalno samoborsko hodočašće u Mariju Bistricu
Full Article 2 minutes read

Tradicionalno samoborsko hodočašće u Mariju Bistricu

Samobor

Samoborsko hodočašće u Mariju Bistricu u subotu je započelo ulaznom procesijom od crkve na otvorenom bl. Alojzija Stepinca do bazilike Blažene Djevice Marije s ophodom oko čudotvornog kipa i oltara Majke Božje Bistričke. U procesiji su, prema tradiciji, sudjelovale sve tri župe grada Samobora, a ljepotu ove procesije čine djeca, djevojke, žene i muškarci obučeni u narodne nošnje. Refren pjesme: “Nas je otpravila, tebe je pozdravila sv. Anastazija, Majko Božja Bistrička” odzvanjao je cintorom i bazilikom.
Nakon procesije slijedila je misa na otvorenom koju je, uz svećenike samoborskih župa, predvodio vlč. Domagoj Matošević, rektor Svetišta. Itekako je došao svojim riječima do srca svih hodočasnika, jer je tumačio odnos onih koji su na hodočašću i Krista živoga, uskrsloga u stalnoj povezanosti s majkom Marijom. Bogati duhovni program nastavio se ophodom na kalvariji, a izmjenjivale su se molitve i pjesme. Završetak hodočašća u svetištu bio je pred kipom Majke Božje s kojim su se Samoborci i Samoborke oprostili do iduće godine.
Veliku skupinu odjevenu u narodne nošnje činili su članovi i članice Društva sv. Izidora Seljaka predvođeni predsjednicom Brankom Toth. U toj skupini bila je i Terezija (Rezika) Horvat, koja je neizostavna u pripremanju i oblačenju djevojka sve tri samoborske župe koje nose “tronuše”, umanjene likove Majke Božje. Vodstvo pjesme i ove godine preuzela je Vladimira Kupres iz Domaslovca, a procesiju je formirao Radovan Librić. U autobusima s kojima su se hodočasnici vraćali u Samobor dogovorena je i procesija kroz grad 5. kolovoza u kasnim popodnevnim satima s euharistijom, s kojom je zaključeno još jedno samoborsko hodočašće u svetište Majke Božje Bistričke.

sjever.hr

09.08.2019.

Input your search keywords and press Enter.