Now Reading:
PORCIJUNKULOVO Svečanom procesijom i misom, vjernici slavili blagdan Gospe od Anđela
Full Article 2 minutes read

PORCIJUNKULOVO Svečanom procesijom i misom, vjernici slavili blagdan Gospe od Anđela

Najsvečaniji dio manifestacije Porcijunkulovo, za vjernike je središnje misno slavlje kojem prethodni tradicionalna procesija, čime se slavi blagdan Gospe od Anđela, uz koji je i vezano čakovečko proštenje. Blagdan se slavi 2. kolovoza, a i ove su godine središte Čakovca ispunili brojni vjernici.

Svečana procesija sa slikom Gospe od Anđela okupila je članove kulturno umjetničkih društava iz Mačkovca, Ivanovca, Žiškovca, Gornjeg Kraljevca i Murskog Središća, predstavnike vatrogasaca i Policijske uprave Međimurske, brojne svećenike i časne sestre te vjernike. U povorci su sudjelovali i predstavnici političkog, gospodarskog i javnog života, na čelu s gradonačelnikom Grada Čakovca Stjepanom Kovačem, njegovim zamjenicima Marijom Medvedom i Zoranom Vidovićem te zamjenikom župana Međimurske županije Josipom Grivcem. Svi su prisustvovali i svečanom misnom slavlju u dvorištu Franjevačkog samostana sv.Nikole, kojeg je predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. Kako je mons. Mrzljak umirovljen od 1. kolovoza, ovo je bilo njegov posljednji službeni posjet Čakovcu, kao varaždinskog biskupa. Uz biskupa, misno su slavlje vodili i gvardijan čakovečkog samostana Željko Železnjak, bivši gvardijan, koji je ujedno vjernike pripremao na trodnevnici, fra Ilija Mijatović te njihovi kolege iz susjednih župa. Župni zborovi iz čakovečke dvije župe, svetog Nikole i svetog Antuna Padovanskog, zajedno su pjevanjem obogatili misno slavlje.

Dodajmo tome da je humanitarna akcija „Slatki zalogaji dobrote“, na kojoj se prodaje tradicionalna međimurska pogača s tikvama i makom te jabukama, zbog današnje loše vremenske prognoze odgođena za sutra, odnosno subotu, 3. kolovoza u 10 sati. Sav prikupljen novac biti će namijenjen Centru za odgoj i obrazovanje Čakovec.

www.sjever.hr

02.08.2019.

Input your search keywords and press Enter.