Now Reading:
Većina od 60 tisuća zaraženih Hrvata ne zna da u sebi nosi virus
Full Article 2 minutes read

Većina od 60 tisuća zaraženih Hrvata ne zna da u sebi nosi virus

Udruga liječenih i oboljelih od hepatitisa „HEPATOS-Koprivnica“ u suradnji s Infektološkim odjelom Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica je na koprivničkom Zrinskom trgu obilježila Svjetski dan hepatitisa kako bi kod građana podigli svijesti o značaju virusnih hepatitisa, prvenstveno hepatitisa B i C.

Županija je i ove godine financijski podržala projekt obilježavanja Svjetskog dana hepatitisa, a predstavnike Udruge i liječnike posjetio je zamjenik župana Ratimir Ljubić koji je svim sudionicima kampanje zahvalio na predanoj borbi u prevenciji i suzbijanju bolesti.

Organizatori su na informativnom pultu dijelili edukativne letke o virusnim hepatitisima, a interes građana pobudilo je i besplatno testiranje na hepatitis C.

U Hrvatskoj danas s hepatitisom B ili C živi oko 60.000 građana, a velik je problem što većina ne zna da je zaražena. Eliminacija hepatitisa u našoj zemlji, poručuju organizatori kampanje, započinje s pronalaženjem desetaka tisuća nedijagnosticiranih pacijenata. Upravo je veliki postotak nedijagnosticiranih pacijenata najveći problem u dostizanju globalnog cilja Svjetske Zdravstvene Organizacije –eliminacija virusnih hepatitisa do 2030. godine.

www.sjever.hr 28.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.