Now Reading:
ŽELITE LI SE NAKRATKO VRATITI STOTINU GODINA UNAZAD – dođite danas u Zagorje
Full Article 3 minutes read

ŽELITE LI SE NAKRATKO VRATITI STOTINU GODINA UNAZAD – dođite danas u Zagorje

gotalovec

Danas je na redu drugi dio manifestacije “Tak se negde pri nami delale” u Gotalovcu u Općini Budinščina. O samoj manifestaciji, predsjednica Udruge Gotali Ines Kuna Lihtar, kazala je da je ona skup zabave, kulture, tradicije i sporta .

„U skladu s izrekom da je narod bez prošlosti narod bez budućnosti, cilj naše udruge je prenošenje starih zanata i vještina na djecu i mlade. Poznati smo, na što smo jako ponosni, po manifestaciji Tak se negda pri nami delale, koja će biti održana ovog vikenda u Gotalovcu i Topličici. To je skup zabave, kulture, tradicije i sporta.

U aktivnostima pod zajedničkim nazivom Tak se negda pri nami delale će 200-tinjak izvođača u narodnim nošnjama i tradicijskom zagorskom rubu obavljati težačke poslove koji su se skoro zaboravili – to će biti mlatitva, starinska piljarija, pralje na potoku, peći će se zagorski štrukli, mlinci i lopari; peći će se rakija i prešati jabuke, redilo vrhnje i još niz starih običaja koji su se baš tak delali prije stotinjak i više godina.

Bit će tu i sajam domaćih proizvoda, a nakon što završi sam prikaz svi ćemo se preseliti u centar Gotalovca gdje će u 18 sati započeti kulturno-umjetnički program sa sudionicima iz Zagorja i drugih krajeva Hrvatske te Slovenija, a nakon toga i zabavni program sa Fiškalima“ – rekla je predsjednica udruge Gotali te sve one koji se žele vratiti stotinjak godina unazad te žele vidjeti kako to vrijeme na malom prostoru oživljava 400-njak izvođača pozvala u Budinšćinu. „Nemojte se sramiti, dođite u naše lijepo Zagorje – Bajku na dlanu“ – rekla je Ines Kuna Lihtar.

Poziv na manifestaciju Tak se negda pri nami delale uputio je i načelnik Budinšćine Radovan Hercigonja: „Dođite u nedjelju u našu prekrasnu općinu Budinšćina, koja se nalazi u sjeveroistočnom dijelu Krapinsko-zagorske županije u podnožju prekrasne nam gore Ivancice. Dođite da se svi skupa podružimo, da se vratimo u ne taku davnu prošlost i potom se ispunjenim srcima vratimo kući, jer vjerujem da svi skupa možemo reći kako smo odrasli upravo na tim našim starinskim igrama i običajima“ – poručio je načelnik Hercigonja.

www.sjever.hr 28.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.