Now Reading:
POLITIČARI PRED ODMOROM: Neki idu veseli, neki zabrinuti, a neki samo idu
Full Article 3 minutes read

POLITIČARI PRED ODMOROM: Neki idu veseli, neki zabrinuti, a neki samo idu

sabor

Rezultati Crobarometra, redovitog istraživanja mišljenja građana o političkim strankama agencije IPSOS koje ekskluzivno objavljuje Dnevnik Nove TV, pokazuju da su srpanj obilježili odlazak dvojice ministara zbog afera i rekonstrukcija Vlade. Afere u Vladi i dalje štete HDZ-u, a po svemu sudeći koriste SDP-u.

HDZ iz mjeseca u mjesec „klizi“ prema dolje. U srpnju su se zaustavili na potpori od 24,2 posto (24,9 posto u lipnju) i tako već šesti mjesec, malo po malo, gubi potporu birača. Zato su posljednja tri mjeseca svojevrsna „renesansa“ za SDP koji nakon godinu i pol prvi put prelazi potporu od 20 posto i trenutačno može računati na 21,4 posto potpore (18,3 posto u lipnju, 13 posto u svibnju). Posljednji su put potporu veću od 20 posto imali početkom 2018. godine.

Lista Mislava Kolakušića je treća, ali i on ovoga mjeseca gubi potporu birača i trenutačno može računati na 6,7 posto potpore (10,9 posto u lipnju). Unutar izbornog praga je, također s manjom potporom u odnosu na mjesec prije, Most s 5 posto potpore (6,1 posto u lipnju).

Stranke koje za vlast trebaju i HDZ i SDP

Na petom se mjestu, iz mjeseca u mjesec, izmjenjuju Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića i HSS Kreše Beljaka. U srpnju je peti izbor birača Bandić Milan 365 – Stranka i rada i solidarnosti s potporom od 3,6 posto. HSS ovoga mjeseca bilježi potporu od 3,4 posto, dok Živi zid i dalje tone te sada može računati na potporu od 3,2 posto, a novoosnovana Stranka Ivana Pernara na 3,1 posto potpore ispitanika. Pametno bilježi potporu od 2,4 posto, dok Neovisni za Hrvatsku imaju 2 posto potpore. IDS uživa potporu od 1,8 posto ispitanika. Na 1,6 posto potpore trenutačno mogu računati HRAST, Reformisti i GLAS. Zelena lista je na 1,4 posto, a Promijenimo Hrvatsku na 1,2 posto potpore birača. Stranke koje bilježe manje od 1 posto potpore birača zajedno osvajaju 5,6 posto. Među njima su, primjerice, HSU koji ima 0,9 posto, HNS 0,8 posto i START s 0,6 posto potpore birača. Neodlučnih je 9,2 posto ispitanika.

www.sjever.hr/Jutarnji.hr 26.07.2019.


Input your search keywords and press Enter.