Now Reading:
Pogledajte kako će tople biti noći ovoga tjedna! Uz to, uskoro nam stiže i nevrijeme
Full Article 3 minutes read

Pogledajte kako će tople biti noći ovoga tjedna! Uz to, uskoro nam stiže i nevrijeme

drava

Sjeverozapadna se Europa ovoga tjedna priprema na nastavak ljetnih žega kakve su vladale i krajem lipnja, posebice u Parizu koji je uveo treći od četiri stupnja plana obrane od velikih vrućina. Ovaj će tjedan i u Hrvatskoj obilježiti ljetni vrući dani i, osobito na Jadranu, tople noći pa će opasnost od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje biti sve češća i veća.

DHMZ je diljem obale za iduće dane izdao žuta, narančasta, ali i crvena upozorenja zbog toplinskih valova.
Najopasnije vrućine očekuju se danas i sutra na području Rijeke, Splita i Dubrovnika, a na kopnu i Karlovca. U četvrtak su na snazi upozorenja za cijelu zemlju, osim Slavonije, dok je za petak izdan crveni alarm za područje Rijeke.

I na sjeveru Hrvatske vrući dani i (pre)tople noći

Na sjeveru Hrvatske danas će biti pretežno sunčano i vruće, povremeno uz umjerenu naoblaku. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Najviša dnevna temperatura bit će oko 28 °C.

Sutra još toplije i sunčanije, a najtopliji dan ovoga tjedna trebao bi biti četvrtak kad se očekuje 31 stupanj (u hladu).

Vrijedi napomenuti da će, osim što će danju biti vruće, i noći biti prilično neugodne, budući da neće donijeti osvježenje. Naime, najniža noćna temperatura neće se spuštati ispod 20 stupnjeva, a već ujutro u 8 sati u naredna bi tri dana temperatura mogla doseći i 23 stupnja. Nije baš neka utjeha, ali istaknut ćemo najavu da će u Dubrovniku, ali i nekim drugim gradovima na obali, temperatura noću biti i viša od 25 °C.

Osvježenje stiže u petak i to u vidu novog nevremena – prognostičari najavljuju mogućnost pljuskova, grmljavine pa i tuče, uz tek neznatan pad temperature, a nevrijeme bi nam moglo pokvariti i subotu.

Biometeorološka prognoza za utorak

Zbog visokih temperatura zraka koje traju već nekoliko dana, osjetljivi ljudi na vrijeme mogu osjećati umor, slabost i manjak koncentracije te imati poteškoće sa snom. Na cijelom Jadranu postoji velika opasnost od toplinskog vala, a u unutrašnjosti Dalmacije rizik opasnosti je nešto blaži (umjeren). Kroničnim bolesnicima savjetujemo izbjegavanje suvišnih napora. Preporuka svima je prilagoditi aktivnosti dijelu dana s manjim toplinskim opterećenjem, zadržavanje u rashlađenim prostorijama, zaštita od UV zračenja, lagana prehrana uz dovoljno tekućine. Preporuke kako se zaštititi od vrućina mogu se pročitati ovdje

a.kučić/sjever.hr/DHMZ 23.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.