Now Reading:
INTERVJU LOVRO BROKETA – predsjednik Savjeta mladih u Samoboru “Lobiramo i urgiramo, a često i uspijevamo”
Full Article 3 minutes read

INTERVJU LOVRO BROKETA – predsjednik Savjeta mladih u Samoboru “Lobiramo i urgiramo, a često i uspijevamo”

lovro broketa

Lovro Broketa je od travnja ove godine, nakon provedenih izbora, novi predsjednik Savjeta mladih Grada Samobora u sljedećem mandatu. Student je završne godine Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i volonter u Pravnoj klinici svog fakulteta, koja se bavi problemima tražitelja azila i strancima, a ujedno je i predsjednik Vijeća gradske četvrti Gornji kraj – Hamor. 

  • Opišite nam ukratko što radi i čime se bavi Savjet mladih u Samoboru.

Savjet mladih Grada Samobora je savjetodavno tijelo Grada Samobora, koje lobira, urgira i savjetuje sva ostala gradska tijela, od pojedinih pročelnika do Gradskog vijeća, o potrebama i željama u korist mladih. 

  • Možete li nam navesti neke konkretne primjere načina rada?

Na primjer, članovima prošlog saziva Savjeta mladih uspjelo je u kriterije za stipendije koje daje Grad Samobor uvrstiti dodatne olakšavajuće kriterije za bodovanje deficitarnih zanimanja, koji će se primjenjivati i ubuduće. I sam Bunker je nastao kao ideja nas mladih o potrebi takvog centra, naravno, uz svesrdnu podršku gradskih čelnika, koji su to prepoznali, jer bez te financijske podrške nitko ne može, pa ni mi.

  • Kakvim procjenjujete rad naše gradske vlasti po pitanju mladih u odnosu na druge gradove i sredine?

Osobno nemam dugo iskustvo u tome i do sada nisam imao puno kontakata s ostalim članovima ili predsjednicima savjeta mladih u drugim mjestima i gradovima, a toga će sigurno biti, pa ne mogu sada točno procijeniti. No, sama činjenica da Grad Samobor ima zaista reprezentativan centar za mlade, kakav nemaju ni puno veći i bogatiji gradovi, naša je velika prednost. To ne znači da puno toga ne možemo poboljšati, pogotovo što se tiče svakodnevnih problema naših učenika i studenata, poput javnog prijevoza i kvalitete života općenito.

  • Imate li ideje kako poboljšati kvalitetu života mladih Samoboraca?

Shvaćam ograničenja prijevoznika i Grada Samobora, koji sufinancira naš prijevoz, ali mislim da je to jedan od važnijih problema koji muče mlade. Tu je i bazen, a mladi u Samoboru ističu i nedostatak amaterskih sportskih sadržaja. Nije to nešto bez čega ne bismo mogli, ali bi nam itekako dobro došlo, jer ne žele svi biti članovi postojećih udruga ili klubova.

  • Dakle, trebalo bi više sadržaja u vidu neobavezne rekreacije?

Da, to su oni sadržaji koji su besplatni, da možete doći u svoje slobodno vrijeme i baviti se sportom ili nečim drugim u društvu prijatelja, onih koje tamo sretnete ili s kojima se dogovorite za par sati gibanja ili druženja po svojoj volji.

  • Centar za mlade Bunker proslavio je dvije godine rada. Što biste kao korisnik, a sada i predsjednik Savjeta mladih, željeli poboljšati?

Kao predsjednik Savjeta mladih želio bih poručiti mladima da mi nismo oni koji organiziraju sva događanja, jer ciljano provodimo željene edukacije i slična predavanja, ali reagiramo na njihove potrebe i sugestije pa ih tako potičemo i, na kraju, predlažemo Gradu i vodstvu Bunkera. Zato i ima tako puno sadržaja u Bunkeru, čime sam i osobno vrlo zadovoljan. Tamo se zaista svi i osobno trude da se, i ne samo vikendima, stalno nešto događa.   

www.sjever.hr/Grad Samobor Foto Grad Samobor 20.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.