Now Reading:
Beljak: U vrhu smo po svim pokazateljima
Full Article 6 minutes read

Beljak: U vrhu smo po svim pokazateljima

beljak

Povodom pola odrađenog mandata, donosimo razgovor s gradonačelnikom Samobora Krešom Beljakom

Aktualni gradonačelnik grada Samobora, Krešo Beljak, prvi je gradonačelnik tog grada koji upravlja gradom već tri mandata zaredom. Dužnost gradonačelnika obnaša od 2013. godine, a najveća promjena u ovom mandatu, koji je započeo 2017., je u tome što dužnost sada obnaša volonterski te njegov rad građane Samobora ne košta niti kune. Osvrt na protekle dvije godine i vizija onoga što nas očekuje povod je ovom razgovoru.

Koja biste postignuća izdvojili kao najvažnija u protekle dvije godine? Jeste li zadovoljni napretkom i smjerom kojim Samobor ide?
Nikada nisam u potpunosti zadovoljan, jer puno je prilika koje naša država nije iskoristila, a to se, naravno, odražava i na jedinice lokalne samouprave. No, nakon što sam nekoliko puta proputovao Hrvatsku uzduž i poprijeko, moram reći kako je u Samoboru situacija ipak daleko bolja.
Među najvažnijim postignućima svakako je uređenje prostora bivše vojarne, koja je i kroz posljednje dvije godine dobila nove sadržaje, a Samobor je među rijetkim gradovima koji su prostor vojarne dobili na korištenje. Tako će nakon Centra za mlade, najvećeg u Hrvatskoj, vrtića, zgrade MUP-a, vatrogasaca, brojnih ustanova i udruga, svoje mjesto ovdje pronaći i Mali tehnopolis Samobor, regionalni poduzetnički inkubator.

Kad govorimo o Malom tehnopolisu, kako Samobor stoji kad je riječ o EU projektima? Nakon sanacije odlagališta Trebež, ovo je najveći projekt financiran EU novcem. Ima li još takvih projekata u najavi?
Mali tehnopolis Samobor najvredniji je od EU projekata koje Grad trenutno provodi, vrijedan čak 21.638.344,40 kuna, od kojih je 19.490.552,00 kuna financirano iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova.
Kad je riječ o EU projektima Samobor dobro stoji u usporedbi s drugima pa se našao na 4. mjestu gradova po iznosu sredstava povučenih iz EU fondova, s ukupno ugovorenim projektima u iznosu većem od 14 milijuna eura za 5 projekata.
Čekamo konačnu odluku i o financiranju bazena EU sredstvima. Projekt izgradnje gradskog bazena, koji je Grad Samobor prijavio na Operativni program Konkurentnost i kohezija, uspješno je prošao drugu fazu koja podrazumijeva procjenu kvalitete projekta. Prođe li Grad uspješno i tu fazu, tada ćemo moći dobiti i sredstva za gradnju bazena, koja je planirana na području nekadašnje vojarne, a vrijednost čitavog projekta procjenjuje se na oko 50 milijuna kuna.
Osim Malog tehnopolisa Samobor u tijeku je i niz manjih projekata, ponajviše s ciljem poboljšanja socijalnog standarda građana.

Koji je najveći značaj Malog tehnopolisa za Samobor, osim dodatnog sadržaja u nekadašnjoj vojarni?
Izgradnjom Malog tehnoplisa Samobor će dobiti centar poduzetničkog razvoja, koji će doprinijeti još većem poticanju zapošljavanja u privatnom sektoru. Rezultati mjera koje Grad po tom pitanju provodi su značajni pa Samobor bilježi kontinuiran pad broja nezaposlenih, no ujedno i povećanje broja stanovnika te novootvorenih obrta i trgovačkih društava. U travnju je nezaposlenih u Samoboru bilo 756, što je najmanji broj u posljednjih 18 godina. Jedan je to od razloga zbog kojih je Samobor drugi najbolji grad kada je riječ o poticanju gospodarskog razvoja, uz jaku poduzetničku klimu i otvorenu administraciju.

Nedavno su dodijeljena sredstva za poticanje zapošljavanja u privatnom sektoru. Koji još faktori utječu na povećanje broja novootvorenih trgovačkih društava i obrta?
Svakako spomenimo da je Samobor u 2018. godini bio grad u kojem ćete najbrže dobiti građevinsku dozvolu, za rekordnih 11 dana, što je dvostruko brže od državnog prosjeka. Tu su i olakšice koje Grad daje, a ususret se izlazi prvenstveno investitorima u gospodarstvo i proizvodnju. Povećavaju se iz godine u godinu i sredstva za poticanje zapošljavanja u privatnom sektoru, prateći potrebe i interese privatnih poslodavaca.

Kada je riječ o obrazovanju, kako stojimo s kapacitetima vrtića i škola?
Ni u najtežim vremenima Samobor nije uveo mjere štednje u obrazovnom sustavu pa je besplatne udžbenike uveo još 2016., a prije dvije godine odlučio je financirati i udžbenike za izborne predmete. U rujnu 2018. otvoren je nadograđeni dio vrtića u Bregani, čime su povećani vrtićki kapaciteti, no obzirom na kontinuirani trend doseljavanja i nadalje se razmišlja o dodatnim prostorima za vrtiće i škole. Konkretno mislim na vrtić u Pavučnjaku, a Osnovna škola Samobor ovog će ljeta proći kroz nadogradnju vrijednu gotovo 2 milijuna kuna. U bivšoj vojarni trebao bi se urediti i novi prostor za školu, a pripremne radnje su u tijeku.

Koje biste još projekte istaknuli?
Među kapitalnim projektima je zasigurno i projekt ugradnje LED rasvjete, koji je Samobor započeo u 2017. godini, a do 2020. sva će rasvjetna tijela biti zamijenjena novima, energetski učinkovitijima. Treba istaknuti da je Samobor jedini kontinentalni grad u top 10 s najvećim migracijskim plusom, gdje nije zanemariva činjenica da je jedini veliki grad bez prireza. Među najznačajnijim projektima u protekle dvije godine svakako je i otvorenje preuređene kino dvorane, na što su čekale generacije Samoboraca. Još jedan obećani projekt na koji Samoborci čekaju je novi bazen, a i tu su već poduzete brojne mjere. Paralelno s preuređenjem bazena na Vugrinščaku, koje je djelomično provedeno ove, a nastavlja se sljedeće godine, već sam spomenuo kako je Grad prijavio izgradnju novog bazena na natječaj za financiranje sredstvima Europske unije te se čeka konačna odluka.

Intervju www.samobor.hr 14.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.