Now Reading:
NISMO SVI ISTI U EU U Hrvatskoj Milka ima manje lješnjaka, Nesquick ima manje vitamina, pijemo drugačije pivo…
Full Article 4 minutes read

NISMO SVI ISTI U EU U Hrvatskoj Milka ima manje lješnjaka, Nesquick ima manje vitamina, pijemo drugačije pivo…

milka

Objavljeni su rezultati velikog znanstvenog istraživanja kvalitete i sastava prehrambenih proizvoda u EU koje je provedeno krajem 2018. godine.

Zajednički istraživački centar (JRC), interna znanstvena služba i služba znanja Komisije, analizirao je u studiji 1400 prehrambenih proizvoda u 19 država članica. U istraživanju su sudjelovale sljedeće države članice: Bugarska, Cipar, Češka, Danska, Estonija, Francuska, Grčka, Hrvatska, Italija, Latvija, Litva, Mađarska, Malta, Njemačka, Poljska, Slovačka, Slovenija, Španjolska i Nizozemska, piše Index.
Kada je riječ o Nutelli, koja se našla u središtu cijele ove tematike, istraživanje EK je pokazalo da ona sada ima isti sastav u svih 19 članica EU-a, što znači da je Ferrero – proizvođač Nutelle – ujednačio sastav ovog slatkog namaza otkako je puknuo skandal o manje kvalitetnoj Nutelli za istočnoeuropsko tržište.
Uz Nutellu, analizirano je više od 1380 uzoraka 128 različitih prehrambenih proizvoda. Iz EK ipak naglašavaju da taj uzorak nije reprezentativan u strogo metodološkom smislu jer je tržište prehrambenih proizvoda u EU ogromno i vrlo raznoliko, ali da ipak otkriva zanimljive stvari.

Otkrivene su neke zanimljive razlike. Primjerice, pivo Löwenbräu je originalno njemački proizvod, no u Njemačkoj i Hrvatskoj nećete piti baš isti Löwenbräu. Naime, pivo Löwenbräu koje se prodaje u Hrvatskoj, Sloveniji i Mađarskoj, proizvodi se u Hrvatskoj na donekle drugačiji način nego u Njemačkoj, no proizvođač uvjerava da to ne znači kako je manje kvalitetno. Dapače, tvrtka Löwenbräu tvrdi da je hrvatski Löwenbräu lakši od onog njemačkog.
Vitalis Crunchy Muesli od Dr. Oetkera je, pak, prije sredine 2017. godine bio drugačiji u Hrvatskoj u odnosu na ostatak tržišta EU-a. Tada je Dr. Oetker odlučio ujednačiti recept za ovaj proizvod – vjerojatno i pod javnim pritiskom i svjedočeći problemima u kojima se našla Nutella – ali su se i krajem 2018. godine mogli u Hrvatskoj kupiti Crunchy Muesli sa starim receptom specifičnim za hrvatsko tržište. Dr. Oetker uvjerava EK da je to zato što se u Hrvatskoj još prodaju stare zalihe ovog proizvoda.

Milkina mliječna čokolada s cijelim lješnjacima najviše lješnjaka ima u Francuskoj
Razlika postoji i kada je riječ o Maggijevim kokošjim kockama za juhu. Konkretno, one koje se prodaju u Španjolskoj imaju 3,3 posto praška kokošjeg mesa u sebi, a one u Hrvatskoj tek 0,13 posto. U Češkoj, pak, te Maggijeve kocke imaju 1,3 posto praška kokošjeg mesa.
Milkina mliječna čokolada s cijelim lješnjacima u Hrvatskoj, pak, ima 20 posto lješnjaka u svom sastavu, ali u Poljskoj samo 17 posto. No u Francuskoj u istom proizvodu istog pakiranja ima 22 posto lješnjaka.
Nestleov Nesquick, pak, ima više vitamina C u svom sastavu u, primjerice, Češkoj i Mađarskoj nego u Hrvatskoj i Španjolskoj. Nestle tvrdi da španjolski recept za Nesquick ima “manje varijacije u skladu s lokalnim ukusom”.

Ovim istraživanjem je otkriveno da:
1. Kod većine proizvoda sastav odgovara tome kako su predstavljeni: 23 posto imalo je identičnu prednju stranu pakiranja i istovjetan sastav, a za 27 posto je u različitim zemljama EU-a iz razlika u prednjoj strani pakiranja bilo vidljivo da su različitog sastava.
2. Kod 9 posto proizvoda sastav nije bio jednak iako su bili predstavljeni kao identični: prednja strana pakiranja bila je ista, ali je sastav bio drukčiji.
3. Slično je bilo predstavljeno 22 posto proizvoda, ali im je sastav bio svejedno različit: prednja strana pakiranja bila je slična, ali se sastav razlikovao.
4. Nije uočen konzistentan geografski uzorak uporabe jednakog ili sličnog pakiranja za proizvode različitih sastava. Nadalje, proizvod nije nužno lošiji ako se razlikuje u sastavu.
Cijeli članak pročitajte ovdje

www.sjever.hr/Index,hr 12.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.