Now Reading:
Bolji dani za zagorske studente – studiranje na Veleučilištu u Krapini besplatno
Full Article 5 minutes read

Bolji dani za zagorske studente – studiranje na Veleučilištu u Krapini besplatno

kolar divjak

Nakon što su četvrtak u Krapini ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i predstavnici osnivača potpisali ugovor o prijenosu osnivačkih prava Veleučilište Hrvatsko zagorje Krapina i službeno je prešlo u vlasništvo Republike Hrvatske i time postaje javno. Time je za studente, njih 180 koliko će ih se upisati u slijedeću akademsku godinu, omogućeno besplatno studiranje.

Uz ministricu Divjak ugovor su potpisali predstavnici osnivača Veleučilišta: župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, načelnik Općine Đurmanec Damir Belošević, načelnik Općine Hum na Sutli Zvonko Jutriša, pročelnica Općine Jesenje Dubravka Leljak Hršak, načelnik Općine Petrovsko Ivan Šanjug i načelnik Općine Radoboj Anđelko Topolovec.. Ovim se ugovorom osnivačka prava Veleučilišta s jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prenose na državu.

„Ovo preuzimanje je sigurno vjetar u jedra razvoju Veleučilišta, ali tu je još nešto drugo, a to je da briga za budućnost, briga za studente, briga za obrazovanje ujedinjuje. To je važna poruka, a u tom smislu čestitam svima koji su sudjelovali u procesu i razumjeli da nije svako Veleučilište i svaka škola nešto što treba podržati, nego kvalitetno Veleučilište, kvalitetna škola”, kazala je ministrica Divjak i dodala:

„Mi danas nismo ovdje samo zato da bismo preuzeli jedno Veleučilište, nego da bismo mogli reći da smo uspjeli dovesti Veleučilište na razinu da su ponosni osnivači i da ministarstvo mirne duše može preuzeti ono što sad imamo i dalje to razvijati”.

Ministrica je istaknula i kako Grad Krapina i Krapinsko-zagorska županija izuzetno puno ulažu u obrazovanje te da su sve ove godine, između ostalog, dobro skrbili i o Veleučilištu, zaključivši da našoj djeci, učenicima i studentima trebamo osigurati kvalitetno obrazovanje.

Ni dekan Veleučilišta Hrvatsko zagorje Krapina, Nenad Sikirica, nije krio oduševljenje što Veleučilište preuzima država.

„Nakon dugo godina borbe i stalnog poboljšavanja rada Veleučilišta, došli smo konačno u poziciju da se sa svojom kvalitetom možemo javiti, odnosno zamoliti ministarstvo da nas preuzme. Trajalo je dugo i zahvaljujem svima koji su nam pomogli u našim nastojanjima”, rekao je dekan istaknuvši kako je želja svih na Veleučilištu da nastave s kvalitetnim radom, a to će im, kazao jer, uz podršku Ministarstva biti omogućeno.

S obzirom da će odsada Vlada, odnosno resorno Ministarstvo, pokrivati troškove studija u Krapini, kao i na ostalim javnim visokim učilištima, očekuje se da će prijenosom osnivačkih prava porasti interes za studije Veleučilišta. Kako je i navedeno u odluci Vlade otprije nekoliko mjeseci, kada je prihvaćen prijenos osnivačkih prava, ovime se omogućava studiranje dijelu stanovnika Krapinsko-zagorske županije koji su dosad pokazivali interes za studij, ali nisu bili u mogućnosti plaćati školarinu u iznosu od 9.000,00 kuna godišnje. I u Ministarstvu, ali i Krapinsko-zagorskoj županiji, računaju da će u srednjem roku doći do unapređenja obrazovne strukture županije. Sredstva za rad Veleučilišta osigurana su u Državnom proračunu za 2019. godinu te projekcijama za 2020. i 2021. godinu.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar ovaj je dan nazvao velikim, prije svega za studentice i studente koji će već sutra primiti obavijest da mogu besplatno studirati na Veleučilištu u Krapini, ali i za sve one generacije koje dolaze.

„Nismo imali iste uvjete ni isti start kao ostali i to se vidjelo po broju visoko obrazovanih ljudi. Uz niz drugih segmenata i polja gdje smo na neki način prednjačili, z obrazovanju smo bili na začelju. I uz sav trud svih profesorica i profesora, nas osnivača, taj korak nismo mogli napraviti#, kazao je Kolar te zaključio da bi se, da država nije preuzela Veleučilište, ono vjerojatno ugasilo.

Da će ovaj dan ostati zapisan u povijesti ne samo grada Krapine, nego i Krapinsko-zagorske županije, smatra gradonačelnik Krapine, Zoran Gregurević.

„U budućnosti kad će se pisati monografije o gradu i županiji sigurno da će ovaj današnji događaj zauzeti svoje mjesto jer važnost ovog događaja ćemo vidjeti tek kroz godine koje su pred nama. Svi znaju da kroz ove godine nije bilo lako, koliko je truda, angažmana uloženo da bi ovo Veleučilište funkcioniralo i da bi mogli doći do ovog potpisivanja”, kazao je gradonačelnik i dodao da su kroz svoje proračune Grad Krapina i Krapinsko-zagorska županija, ali i ostali osnivači, pomogli Veleučilištu da preživi.

Veleučilište Hrvatsko zagorje Krapina kao privatno visoko učilište radi od 2007. godine, prvo kao visoka škola, a od 2011. godine kao Veleučilište. Danas Veleučilište izvodi tri preddiplomska stručna studija – Informatika, Prometna logistika i Operativni menadžment. Riječ je o jedinom visokom učilištu u Krapinsko-zagorskoj županiji, jednoj od županija s najmanjim udjelom visokoobrazovnih stanovnika u Hrvatskoj. Naime, prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u ovoj je županiji svega 5 posto stanovnika s visokim obrazovanjem, dok je prosjek u Hrvatskoj 18 posto.

s.kalajdžija/sjever.hr 12.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.