Now Reading:
U Krapinsko-zagorsku županiju stiže 5 milijuna i 237 tisuća kuna za sanaciju klizišta
Full Article 4 minutes read

U Krapinsko-zagorsku županiju stiže 5 milijuna i 237 tisuća kuna za sanaciju klizišta

kolar hv

U Hrvatskim vodama u Zagrebu u utorak su potpisani ugovori o sufinanciranju projektne dokumentacije i radova sanacije klizišta koja obuhvaćaju 112 klizišta ukupne vrijednosti 54,9 milijuna kuna od čega 32,5 milijuna kuna sufinanciraju Hrvatske vode.

U Krapinsko-zagorsku županiju stiže 5 milijuna i 237 tisuća kuna za šest jedinica lokalne samouprave, te je još pojedinačno 14 općina i gradova potpisalo ugovore za sanaciju klizišta na svojim nerazvrstanim cestama.

-Danas smo potpisali šest ugovora u vrijednosti 5 milijuna i 237 tisuća kuna koje Županija sufinancira sa 45%. Štete na županijskim cestama zajedno sa lokalnim nerazvrstanim cestama su oko 120 milijuna kuna i svaka ovakva intervencija Vlade Republike Hrvatske preko javnog poduzeća ili preko određenog ministarstva je dobrodošla. Ono što je dobro da znamo, da možemo pripremati dokumentaciju, da je još dvije godine za redom osigurano po 50 milijuna kuna za sanaciju klizišta, ali isto tako bi bilo dobro da se u slijedećoj financijskoj omotnici omogući kroz određenu mjeru, modernizacija županijskih cesta s jedne strane i rješavanje problema klizišta na županijskim cestama s druge strane. Ovo je velika pomoć, ali je još uvijek nedovoljna – izjavio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković naglasio je da su temeljem odluke Upravnog vijeća, a prema procjeni da su ponajprije ugrožene nerazvrstane i županijske ceste, omogućili sufinanciranje velikog broja klizišta koja ugrožavaju te prometnice.
– Dobili smo 137 klizišta koja su definirana diljem Hrvatske, u ukupnom iznosu od 75,6 milijuna kuna. Danas je potpisano 60 ugovora kojima obuhvaćamo 112 od tih 137 klizišta, odnosno potpisali smo 60 ugovora u vrijednosti od gotovo 55 milijuna kuna. Mi ćemo i nadalje nastaviti surađivati s jedinicama lokalne samouprave i županijama i omogućiti daljnje sufinanciranje tijekom godine za sve one projekte koji će biti spremni. Na taj način dat ćemo veliki doprinos brojnim JLS-ima koje mogu ostvariti i osamdesetpostotno sufinanciranje. Nastojali smo biti pravedni i omogućiti sufinanciranje sukladno stupnju razvijenosti pojedinih jedinica lokalne samouprave i županija, tako da sufinanciranje za one najnerazvijenije može biti 80 posto sredstava od Hrvatskih voda, a tek 20 posto treba biti udio jedinice lokalne samouprave – rekao je Đuroković te dodao da bi tako Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, kao i Hrvatske vode, pomogli u rješavanju brojnih problema s vodom, prije svega s bujicama koje ugrožavaju javnu infrastrukture, a koje su od velike važnosti za stanovnike pojedinih područja.

– Moramo razmišljati o ovom problemu koji Republiku Hrvatsku tišti već godinama. Upravo zbog toga smo išli u ovaj program od 50 milijuna kuna, drago nam je da su jedinice lokalne i regionalne samouprave aplicirale i u većem iznosu od ovog, 74 milijuna kuna su u pitanju. Drago nam je da je riječ o čitavom nizu JLS- i da je danas ovdje potpisano 60 ugovora. Kako i na koji način trajno doskočiti ovom problemu? Mislim da smo iznašli način, a govorim o Zakonu o financiranju vodnog gospodarstva koji je upravo usvojen u Hrvatskom saboru. U ovom zakonu u prihodu od vodnog doprinosa otvaramo mogućnost sanacije klizišta i mogućnost trajnog rješenja – izjavio je ministar energetike i zaštite okoliša Tomislav Ćorić.

www.sjever.hr 02.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.