Now Reading:
Istraživanje: treba li predsjednik imati veće ovlasti?
Full Article 3 minutes read

Istraživanje: treba li predsjednik imati veće ovlasti?

Koje su osobine važne kod izbora budućeg predsjednika ili predsjednice države, žele li građani predsjednika s više ovlasti, treba li ga birati kao i do sada neposredno ili u Hrvatskom saboru?
Nova TV objavila je rezultate istraživanja prema kojima većina građana misli da predsjedniku treba povećati ovlasti i to njih 64 posto. Da ovlasti trebaju ostati kao i sada misli 29 posto, a samo njih 7 posto smanjilo bi ovlasti predsjedniku.
Veće ovlasti bi i birači Kolinde Grabar-Kitarović, njih 64,8 posto, tu je i 54,6 posto birača Zorana Milanovića, ali i 84 posto birača Miroslava Škore. Veće ovlasti bi i birači HDZ-a, njih 69,3 posto, ali i SDP-a, njih 56,3 posto.
Većina misli i da se predsjednika treba birati izravno kao i sada, točnije njih 90 posto, a 10 posto misli kako bi se to moglo i u Hrvatskom saboru, a kao jedna od ideja spominjala se i dvotrećinska većina zastupnika.
Zanimljivo, birači i Kolinde Grabar-Kitarović (92,4 posto) i Zorana Milanovića (91 posto) i Miroslava Škore (92,4 posto) gotovo jednako razmišljaju i većina bi njihovih birača ostavila direktne izbore, kao i do sada.
Isto tako misle i birači HDZ-a, od kojih bi 91,6 posto predsjednika i dalje htjelo birati direktnim izborima, kao i 89,7 posto onih koji bi glasali za SDP.
Istraživanje je ekskluzivno za Novu TV provela agencija IPSOS, CATI metodom, 26. i 27. lipnja, na uzorku od 1000 ispitanika. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,1%, a za rejtinge predsjedničkih kandidata 3,8%.

sjever.hr / Nova Tv 30.6.2019.

Input your search keywords and press Enter.