Now Reading:
Studenti u Kamenici učili o učeničkom zadrugarstvu
Full Article 3 minutes read

Studenti u Kamenici učili o učeničkom zadrugarstvu

Kamenica

Osnovna škola Ivana Rangera u Kamenici i ove je godine bila domaćin studentima Učiteljskog fakulteta. Studenti iz Čakovca, budući učitelji/ce i odgajatelji/ce, polaznici/e izbornog kolegija Učeničko zadrugarstvo na cjelodnevnoj su terenskoj nastavi u Kamenici upoznali učeničku zadrugu „Korpica“, te i same polazile ogledne radionice za osposobljavanje voditelja sekcija učeničkih zadruga.
S poviješću školstva u Kamenici, ustrojem i djelatnošću učeničke zadruge upoznala ih je ravnateljica Mirjana Posavec, a obratio im se i zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač koji je studentice upoznao s bogatom poviješću Lepoglave i naporima Grada koji ulaže u razvoj učeničkog zadrugarstva.

Kamenička škola kao prvo sveučilišno selo u Hrvatskoj, a nadam se što prije i sveučilišni kampus, ima niz svojih posebnosti i bogat fundus nagrada koje škola ostvaruje zajedno sa svojim kolektivom i učenicima. Dobar rad s učenicima u sklopu jedne od najboljih učeničkih zadruga potvrđuje i podatak kako već deset akademskih godina vaše kolege s Učiteljskog fakulteta dolaze na terensku nastavu u Kamenicu. Puno toga dobroga Kamenica otkriva svijetu i drago mi je vidjeti dobar rad s djecom kao i kvalitetu same učeničke zadruge. Ravnateljica uz svoj tim učitelja, domara i mentora ima razloga biti ponosna na svoju školu, svoju zadrugu i najviše na svoje učenike koji će, vjerujem, na temelju zadružnih ideala biti budući društveni poduzetnici – kazao je zamjenik gradonačelnika Kovač.
Uslijedila je izvedba oglednih radionica za studente izrade slika (čestitke) qulling tehnikom, izrada uporabnog predmeta od rogoza, oblici narodnog veza, izrada podmetača od slame i izrada čestitke –proljetni motivi.

Učiteljski je fakultet prije deset godina uvidio potrebu stjecanja kompetencija učitelja/voditelja učeničke zadruge – jer samo kompetentni učitelji posjeduju posebno znanje i umijeće prakticiranja nenametnutog mentorstva te uveo kolegij Učeničko zadrugarstvo kako bi se u nas, a kao i u najrazvijenijim sredinama formirao učiteljski kadar kompetentan za učeničko zadrugarstvo. Kamenička škola ima taj kadar i sa svim svojim proizvodima i nagradama na jedan zaista poseban način promovira kako svoju Kamenicu tako i Grad Lepoglavu uz neizostavne mlade ruke koje nas još drže iznad zaborava starih zanata i predmeta bez kojih naši stari nisu mogli ni jedan dan – kazala je prilikom terenskog kolegija prof. Posavec, inače predavačica spomenutog kolegija na Učiteljskom fakultetu u Čakovcu.

sjever.hr / aktualno.hr 21.06.2019.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.