Now Reading:
Počela realizacija najvećeg projekta u Varaždinskoj županiji – izgradnje i opremanja nove bolnice, Nacionalnog rehabilitacijskog centra u Varaždinskim Toplicama
Full Article 6 minutes read

Počela realizacija najvećeg projekta u Varaždinskoj županiji – izgradnje i opremanja nove bolnice, Nacionalnog rehabilitacijskog centra u Varaždinskim Toplicama

minerva

U Varaždinskoj županiji počela je realizacija najveće investicije od iznimnog značaja za cijelu Hrvatsku – projekta izgradnje i opremanja Nacionalnog rehabilitacijskog centra za pacijente s ozljedama kralježničke moždine u sklopu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice. Ukupna vrijednost projekta je 107 milijuna kuna, a za njegovu gradnju te novu terapijsku i dijagnostičku opremu ugovorena je dodjela 83 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Nacionalni centar će biti površine 6.721 četvorni metar, a imat će 79 stacionarnih kreveta te šest do osam kreveta dnevne bolnice, što odgovara potrebama za zbrinjavanje pacijenata s bolestima i ozljedama kralježničke moždine iz cijele Hrvatske. Ovaj potpuno novi objekt će biti izgrađen pokraj postojećeg objekta Terme.
Istaknuto je to u ponedjeljak u Županijskoj palači, gdje su ovaj značajan projekt predstavili župan Radimir Čačić, zamjenik Robert Vugrin, ravnatelj Specijalne bolnice dr. Denis Kovačić i predsjednik Upravnog vijeća Bolnice Željko Bedeković.

– Specijalna bolnica je već sada najveći rehabilitacijski centar u Hrvatskoj s 900 kreveta, a njihov postojeći Odjel za rehabilitaciju je od 2016. godine i službeno Referentni centar za rehabilitaciju osoba s ozljedom kralježničke moždine. Nova bolnica nije samo potreba Specijalne bolnice, nego i hrvatskog zdravstva jer će time za pacijente s ozljedama kralježničke moždine iz cijele Hrvatske na jednom mjestu biti osigurana sva potrebna skrb. Prvobitni projekt je sa 128 milijuna kuna reduciran na 108 milijuna te potom na 83 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava, a s obzirom da se radi o nacionalnom centru, u tijeku su razgovori o nacionalnom sufinanciranju preostalog iznosa. Ovaj projekt, kao i projekti energetske obnove koje je pokrenula Varaždinska županija kao osnivač Bolnice značajan su i veliki iskorak u razvoju Bolnice, ali i zdravstvenog turizma u Varaždinskoj županiji i Hrvatskoj. Ukupno ćemo uložiti više od 230 milijuna kuna europskog i vlastitog novca. Osim 107 milijuna kuna u Nacionalni centar, čak 124 milijuna kuna uložit ćemo u energetsku obnovu postojećih bolničkih objekata, od čega najviše u Minervu, više od 73 milijuna kuna – istaknuo je župan Čačić.

Sve to je temelj za dodatan iskorak.
– Cilj je u Varaždinskim Toplicama ponuditi ne samo vrhunsku medicinsku uslugu, nego otići korak dalje i razvijati zdravstveni turizam kao posebnu nišu koja ne privlači samo turiste željne sunca i kupanja. Naša vizija je ponuditi inovativne preventivne programe za očuvanje i unaprjeđenje zdravlja te zdravo starenje – napomenuo je Čačić.
Ravnatelj Specijalne bolnice dr. Kovačić je naveo da je Bolnica uložila 5,6 milijuna kuna vlastitih sredstava u pripremu projektne i druge potrebne dokumentacije za projekt Nacionalnog rehabilitacijskog centra, a već je ishođena i građevinska dozvola.

– Nakon što je prošli tjedan potpisan ugovor o dodjeli 83 milijuna bespovratnih EU sredstava, krećemo s pripremom dokumentacije za pokretanje postupaka javne nabave za stručni nadzor i za izvođenje radova. Očekujemo da ćemo u tome uspjeti u sljedećih nekoliko mjeseci te da će radovi početi u zadnjem tromjesečju ove godine, dok bi objekt trebao biti dovršen u svibnju 2021. godine. Nacionalni centar će biti smješten pokraj objekta Terme i s njim će biti povezan toplim hodnikom i činiti funkcionalnu cjelinu. Sam objekt će se protezati stepeničasto kroz tri etaže, pri čemu će u prizemlju biti prijemni trakt, dnevna bolnica te polikliničke ordinacije i dijagnostika, a na prvom i drugom katu stacionarni kreveti s različitim nivoima skrbi, odsjek za rehabilitaciju djece, prostori fizikalne terapije, manji operacijski trakt za jednostavnije kirurške zahvate te svi drugi prateći sadržaji. Na trećem katu će biti uređena tri apartmana za prilagodbu pacijenata koji su prošli rehabilitaciju za samostalni život, što je novost – naveo je dr. Kovačić.

Predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice Željko Bedeković je napomenuo da postojeći bolnički odjel trenutno nema dovoljan broj kreveta, ali ni tehničke te građevinske uvjete za suvremenu rehabilitaciju pacijenata.
– Spinalni odjel jedini u Hrvatskoj zbrinjava spinalne bolesnike s tetraplegijom i paraplegijom, što su većinom traume uzrokovane prometnim nesrećama ili padovima. Ako se tome doda i broj pacijenata s netraumatskim ozljedama kralježničke moždine, koji se svake godine povećava, postojeći kapaciteti nisu adekvatni. Osim toga, problem je što se Odjel sada nalazi u zgradi Konstantinovog doma i nema povoljan pristup za pacijente koji se kreću u invalidskim kolicima. Uz to, prostori nisu klimatizirani, nedostaju prostori za adekvatnu rehabilitaciju, kao i za radnu terapiju. Zbog svega toga je za Specijalnu bolnicu, ali i za cijelu Hrvatsku važan ovaj novi centar koji će zadovoljavati sve standarde kvalitete za pružanje pomoći pacijentima s teškim spinalnim oštećenjima – rekao je Bedeković.

Dodao je da je jasno da će izgradnja Nacionalnog centra uvelike utjecati i na razvoj Varaždinskih Toplica.
– Nacionalni centar zasigurno će pridonijeti gospodarskom i turističkom razvoju, a uz projekte energetske obnove ostalih zgrada, grad će dobiti novu vizuru i siguran sam da će završetak ovih projekata biti veliki iskorak u kvaliteti života građana Varaždinskih Toplica – zaključio je Bedeković.

a.kučić/sjever.hr 17.06.2019.

Input your search keywords and press Enter.