Now Reading:
Vakula najavljuje paklene vrućine i rušenje rekorda, a zatim veliku promjenu
Full Article 4 minutes read

Vakula najavljuje paklene vrućine i rušenje rekorda, a zatim veliku promjenu

kupanje

Kako piše HRT-ov glavni meteorolog Zoran Vakula, u prognostičkim izračunima i dalje ništa novo – do nedjelje pretežno sunčano i iznadprosječno toplo, uz samo rijetke pljuskove s grmljavinom, te jugozapadnjak i jugo. I pritom danju većinom vruće, a noću će toplo, uz temperaturu zraka 20 °C i višu biti ne samo na Jadranu, nego i u sve više mjesta kopnene Hrvatske. Stoga će biti i sve veća vjerojatnost za toplinski val koji može djelovati na zdravlje, a i za mjestimične nove temperaturne rekorde.

Od nedjelje će biti nestabilnije, osobito u unutrašnjosti, gdje će ponovno biti česte kiše i grmljavine, a uz više oblaka i dotok hladnijeg zraka u više slojeve atmosfere – i prizemna će temperatura zraka biti niža nego u ovome tjednu, najprije u sjevernijim kopnenim krajevima, zatim i na Jadranu, gdje će mjestimice zapuhati bura, najavljuje Vakula.

Ni vjetar neće olakšati

DHMZ-ova meteorologinja Nataša Strelec Mahović za HRT prognozira da će u srijedu u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti sunčano i vruće. Na temperaturi od 31 do 34 °C, koliko će najvjerojatnije biti sredinom dana, ni ponegdje umjeren jugoistočni vjetar neće pružati zamjetno olakšanje od vrućine.

Sunčano će biti i u središnjoj Hrvatskoj, uz većinom slab, samo na sjeveru ponegdje umjeren jugoistočnjak. Jutarnja temperatura bit će većinom od 17 do 20 °C, a dnevna od 31 do 33 °C.

Na sjevernom Jadranu najviša će dnevna temperatura uz sunčano vrijeme dosegnuti 31 °C. Puhat će slab jugozapadnjak i jugo, koje uz zapadnu obalu Istre može biti i umjereno. U unutrašnjosti Istre i u gorju tijekom dana će ponegdje biti umjerenog razvoja oblaka, pa nije isključena mogućnost za rijetki pljusak. Temperatura će biti malo niža nego uz obalu, osobito ona noćna, koja će većinom biti između 15 i 18 °C.

I u Dalmaciji sunčano i vruće. Ujutro će temperatura biti od 17 °C u unutrašnjosti do 23 °C uz obalu, a danju većinom od 32 do 34 °C. Pritom će slabo do umjereno jugo pružati tek manje osvježenje. More će biti malo do umjereno valovito, a temperatura mora od 22 do 24 °C, ugodna za kupanje.

Pravi ljetni dan bit će i na jugu Hrvatske, uz obilje sunca, slabo do umjereno jugo te malo do umjereno valovito more. Temperatura se noću neće spuštati ispod 20 °C, a danju će posvuda biti viša od 30 °C pa će se i more zagrijati ponegdje i na više od 24 °C.

Sunčano i vruće, pravo ljetno vrijeme u kopnenom će području biti i u nastavku tjedna. Pritom će temperatura još malo porasti, a najtopliji će dan najvjerojatnije biti subota. Vjetar će biti većinom slab pa bi samo u četvrtak moglo ponegdje biti umjerenog jugozapadnog i južnog vjetra, s kojima će stizati još topliji zrak.

I na Jadranu će biti sunčano. Noći će biti tople, mnogima i neugodno tople, a dani vrući, ali uz ipak malo nižu poslijepodnevnu temperaturu zraka nego na kopnu. Manje osvježenje donosit će i vjetar s mora, no on će prema kraju tjedna biti posve slab pa će ovaj tjedan zasigurno ostati zabilježen kao neuobičajeno topao. Držite se hlada i ne izlažite se suncu tijekom najtoplijeg dijela dana jer je indeks štetnog ultraljubičastog zračenja vrlo visok, a takav će ostati i veći dio tjedna.

Nakon niza vrućih dana, čini se da bi tek sljedeći tjedan mogao donijeti malo manje toplo vrijeme, prognozirala je za HRT Nataša Strelec Mahović.https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/divlja-oluja-poharala-sloveniju-pa-se-obrusila-na-dijelove-hrvatske-najgore-prosao-gorski-kotar-padala-tuca-kakva-se-rijetko-vida-stete-su-velike/8997458/

www.sjever.hr/Jutarnji.hr 12.06.2019.

Input your search keywords and press Enter.