Now Reading:
BUDUĆNOST JE TU – Bečom prometuju prvi autobusi bez vozača
Full Article 3 minutes read

BUDUĆNOST JE TU – Bečom prometuju prvi autobusi bez vozača

autobus

Prije nekoliko dana u promet su puąteni prvi autonomni autobusi bečkog poduzeća za javni prijevoz „Wiener Linien“. Dva nova autonomna autobusa na električni pogon dio su projekta u koji su bili uključeni Austrijsko ministarstvo prometa, Wiener Linien, Austrijski tehnoloąki institut „AIT“ (Austrian Institute of Technologie), Kuratorij za sigurnost u prometu „KFV“ („Kuratorium für Verkehrssicherheit“), Organizacija za kontrolu kvalitete „TÜV Austria“, Siemens AG Österreich te francuski proizvođač autobusa „Navya“.

Cilj projekta bio je u novoizgrađenoj bečkoj gradskoj četvrti Seestadt Aspern uvesti autobusnu linija s autobusima bez vozača koja moľe funkcionirati u realnim uvjetima.

Novi su autobusi najprije dvije godine testirani bez putnika, a početkom lipnja 2019. i prvi su se putnici napokon imali prilike provozati se novim autobusima. Dionica nove autobusne linije obuhvaća 10 stanica, a zavrąava kod postaje podzemne ľeljeznice U2, tako da građani iz udaljenijih zgrada vrlo udobno i brzo mogu stići do centra grada. Voľnja novouvedenom autobusnom linijom pri tom je potpuno besplatna za sve.

Zbog sigurnosnih se razloga putnici u novim autobusima smiju voziti samo u sjedećem poloľaju. Svaki autobus ima 11 sjedećih mjesta, pri čemu je 10 rezervirano za putnike, a jedan za specijalno obučenog operatera koji po zakonu mora biti prisutan tijekom voľnje. Operater se u voľnju uključuje u slučaju nenadanih smetnji ili barijera na prometnici te vozilo usmjerava alternativnim pravcem.

Klasični red voľnje nije zadan, ali putnici se putem QR koda ili internetske stranice bečkog poduzeća za javnim prijevoz u svakom trenutku mogu informirati o aktualnom kretanju autobusa.

U proizvodnju dvaju autonomnih autobusa uloľeno je 1,5 milijuna eura. Autobus se u automatskom modu moľe kretati brzinom od 20 km/h, a njegovo maksimalno vrijeme rada iznosi 9 sati.

www.sjever.hr 12.06.2019.

Input your search keywords and press Enter.