Now Reading:
Ludbreg deveti grad u Hrvatskoj po izdvajanju za poljoprivredu
Full Article 3 minutes read

Ludbreg deveti grad u Hrvatskoj po izdvajanju za poljoprivredu

traktor

U 2017. za poljoprivrednike su najviše izdvojili u Ozlju, druga je Popovača, a slijede Ivanić Grad, Sveti Ivan Zelina, Novska, Beli Manastir, Kutina, Ogulin i Ludbreg. I dok gledano po postotku u proračunu za poljoprivrednike najviše izdvajaju gradovi iz zapadne kontinentalne Hrvatske, uz izuzetak Belog Manastira, gledano per capita, odnosno po glavi stanovnika, bilježimo nekoliko primorskih i otočnih gradova pa su u top 10 Novalja, Vrlika i Vis – analiza je portala gradonačelnik.hr.

I dok gledano po postotku u proračunu za poljoprivrednike najviše izdvajaju gradovi iz zapadne kontinentalne Hrvatske, uz izuzetak Belog Manastira, gledano per capita, odnosno po glavi stanovnika, bilježimo nekoliko primorskih i otočnih gradova.

Na listi je i opet prvi Ozalj, koji je za svoje poljoprivrednike u 2018. godini izdvojio nemalih 101 kunu po glavi stanovnika, drugi je i po tom kriteriju Ivanić Grad, s 39 kuna po glavi, no treća je Novalja, s 34 kune, četvrta Popovača, s 33, a peta Vrlika, koja je izdvojila 32 kune po glavi stanovnika. Slijedi Beli Manastir s 30 kuna po glavi stanovnika. Taj baranjski grad potpore isplaćuje u pet kategorija, a prema podacima koje su nam iz gradske uprave dostavili, broj korisnika, ali i ukupni iznos potpora se smanjuje, bez obzira što je grad među vodećima po izdvajanjima. 2016. godine tako je u Beli Manastir isplatio ukupno 330 tisuća kuna za 54 korisnika, 2017. godine to je bilo 299 tisuća, kao što je i navedeno u našoj tablici, za 45 korisnika, dok je 2018. godine iznos smanjen na svega 215 tisuća kuna, a broj korisnika je pao na 30. Po izdvajanjima slijede još Vodnjan i Novska s po 29 kuna, Kutina s 26 i Vis, s 25 kuna subvencija za poljoprivrednike po glavi stanovnika.

Od županija za poljoprivrednike najviše daje Virovitičko-podravska

Analizirajući izdvajanja županija za subvencije poljoprivrednicima, na prvom je mjestu, i po udjelu proračunskog izdvajanja i gledajući per capita – Virovitičko-podravska županija. Na drugom je mjestu, kad se gleda udio iz proračuna, Zagrebačka županija, a tu su još Sisačko-moslavačka, Vukovarsko-srijemska i Bjelovarsko-bilogorska županija. Kad se gleda izdvajanje po stanovniku, redoslijed je nešto drugačiji pa je na drugom mjestu Sisačko-moslavačka, treća je Vukovarsko-srijemska, četvrta je Zagrebačka, a peta Koprivničko-križevačka županija.http://www.gradonacelnik.hr/vijesti/istrazili-smo-koji-gradovi-najvise-pomazu-svojim-poljoprivrednicima

www.sjever.hr/gradonačelnik.hr 12.06.2019.

Input your search keywords and press Enter.