Now Reading:
SDP: Za građane Krapinsko-zagorske županije uskoro veći računi za odvoz otpada
Full Article 4 minutes read

SDP: Za građane Krapinsko-zagorske županije uskoro veći računi za odvoz otpada

sdp otpad

Danas je u Zaboku održana konferencija za medije Županijske organizacije SDP-a Krapinsko-zagorske županije na temu problematike odvoza i zbrinjavanja otpada u Krapinsko-zagorskoj županiji. O ovoj problematici su na Konferenciji govorili potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, saborski zastupnik Marko Vešligaj i članica Predsjedništva Županijske organizacije SDP-a KZŽ Anita Krok.

Siniša Hajdaš Dončić naglasio je kako problem odlagalita u Krapinsko-zagorskoj županiji. Do kraja 2018. godine trajao je postupak savjetovanja “Dinamika zatvaranja odlagaliušta neopasnog otpada na području RH gjdje je predviđeno da se zatvore odlagališta a jedno od njih je odlagalište Gubaševo u Zaboku, Lesičak u Bedekovčini i Tugonica u Mariji Bistrici. ” Odlagalište Gorjak u Krapini trebao je preuzeti otpad s ova tri odlagališta, no odlagalište Gorjak dovedeno je u jednu situaciju jer Fond za zaštitu okoliša nije pripremio komunalna poduzeća i odlagališta da prime otpad s odlagališta koja se moraju zatvoriti. I to traje 8-9 mjeseci. Ono što će se dogoditi je to da će građani Krapinsko-zagorske županije osjetiti veliki porast cijena na svojim računima. Primjer, ako je cijena odvožnje komunalnog otpada na području grada Zaboka 80-ak kuna, uskoro će cijena porasti na 110 do 115 kuna”, izjavio je Dončić.

Anita Krog, SDP-ova vijećnica iz Konjščine, kazala je, govoreći o problematici otpada, kako je situacija u Konjščini dobro poznata. Podsjetila je na događanja od prosvjeda vezanih uz izgradnju toplane/energane i kako je nekoliko građana pokrenulo inicijativu za zaustavljanje projekta uz potpunu potporu SDP-a. Istaknula je kako su se građani dobro organizirali i da su uspjeli osujetiti, kako je sama nazvala, taj suludi projekt. Iako je rekla da je inicijativa stopiranja izgradnje toplane/energane u Konjščini imala apsolutnu potporu tamošnjeg SDP-a, naglasila je da su u samoj organizaciji, kao i prosvjednici, bili iz različitih političkih opcija.

Što se tiče same toplane/energane kazala je da joj nije jasno kako je netko uopće mogao doći na ideju njene izgradnje budući direktiva Europske unije, naglasila je, ne predviđa u skoroj budućnosti uopće izgradnju i postojanje takvih objekata. Dodala je da se predviđa odvajanje i razdvajanje otpada, čime se ne bi stvarao otpad koji bi se spaljivao u tom objektu. Drži da je bitna edukacija koja bi naučila ljude kako da smanje ukupne količine otpada.

Rekla je i kako je cijeli postupak napravljen netransparentno, da mještani nisu imali gotovo nikakve informacije, a u stranci su bili i protiv prodaje zemljišta za tu namjenu odnosno ulaženje privatnog kapitala u takav projekt kojeg je nemoguće kontrolirati.

Progovorila je i odlagalištu Tugonica koje je, naglasila je, trebalo biti zatvoreno, ali se tamo i dalje odvozi smeće iz Konjščine. Kaže da su i računi veći nego u nekim drugim dijelovima županije. Dodala je da ona osobno za stan i tročlano kućanstvo plaća između 130 i 140 kuna mjesečno. -Građani su jako nezadovoljni i traže odgovore od institucija i među njima resornog ministra, ali i sankcioniranje svih onih koji su u biti došli do ovakvih kriminalnih ideja – zaključila je Krog.

Na kraju je gradonačelnik Pregrade i saborski zastupnik, Marko Vešligaj, zaključio da nacionalna strategija za postupanje s otpadom postoji, ali je samo na papiru i ne provodi se. Dodao je da su oni u SDP-u konstantno upozoravali na to. Rekao je i da je sama Uredba vlade o postupanju s komunalnim otpadom u startu imala velike nelogičnosti koje su se sada pokazale takvima i u praksi. Drži da će to sve rezultirati velikim povećanjem računa za građane. -Nažalost, dešavati će se da opet imamo smeće i po našim šumama, potocima, livadama jer građani niti će biti upoznati s tim niti će biti penalizirani ako neće odvajati – zaključio je Vešligaj.

m.sopek/sjever.hr 12.06.2019.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.