Now Reading:
SDP: Za građane Krapinsko-zagorske županije uskoro veći računi za odvoz otpada
Full Article 4 minutes read

SDP: Za građane Krapinsko-zagorske županije uskoro veći računi za odvoz otpada

sdp otpad

Danas je u Zaboku održana konferencija za medije Županijske organizacije SDP-a Krapinsko-zagorske županije na temu problematike odvoza i zbrinjavanja otpada u Krapinsko-zagorskoj županiji. O ovoj problematici su na Konferenciji govorili potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, saborski zastupnik Marko Vešligaj i članica Predsjedništva Županijske organizacije SDP-a KZŽ Anita Krok.

Siniša Hajdaš Dončić naglasio je kako problem odlagalita u Krapinsko-zagorskoj županiji. Do kraja 2018. godine trajao je postupak savjetovanja “Dinamika zatvaranja odlagaliušta neopasnog otpada na području RH gjdje je predviđeno da se zatvore odlagališta a jedno od njih je odlagalište Gubaševo u Zaboku, Lesičak u Bedekovčini i Tugonica u Mariji Bistrici. ” Odlagalište Gorjak u Krapini trebao je preuzeti otpad s ova tri odlagališta, no odlagalište Gorjak dovedeno je u jednu situaciju jer Fond za zaštitu okoliša nije pripremio komunalna poduzeća i odlagališta da prime otpad s odlagališta koja se moraju zatvoriti. I to traje 8-9 mjeseci. Ono što će se dogoditi je to da će građani Krapinsko-zagorske županije osjetiti veliki porast cijena na svojim računima. Primjer, ako je cijena odvožnje komunalnog otpada na području grada Zaboka 80-ak kuna, uskoro će cijena porasti na 110 do 115 kuna”, izjavio je Dončić.

Anita Krog, SDP-ova vijećnica iz Konjščine, kazala je, govoreći o problematici otpada, kako je situacija u Konjščini dobro poznata. Podsjetila je na događanja od prosvjeda vezanih uz izgradnju toplane/energane i kako je nekoliko građana pokrenulo inicijativu za zaustavljanje projekta uz potpunu potporu SDP-a. Istaknula je kako su se građani dobro organizirali i da su uspjeli osujetiti, kako je sama nazvala, taj suludi projekt. Iako je rekla da je inicijativa stopiranja izgradnje toplane/energane u Konjščini imala apsolutnu potporu tamošnjeg SDP-a, naglasila je da su u samoj organizaciji, kao i prosvjednici, bili iz različitih političkih opcija.

Što se tiče same toplane/energane kazala je da joj nije jasno kako je netko uopće mogao doći na ideju njene izgradnje budući direktiva Europske unije, naglasila je, ne predviđa u skoroj budućnosti uopće izgradnju i postojanje takvih objekata. Dodala je da se predviđa odvajanje i razdvajanje otpada, čime se ne bi stvarao otpad koji bi se spaljivao u tom objektu. Drži da je bitna edukacija koja bi naučila ljude kako da smanje ukupne količine otpada.

Rekla je i kako je cijeli postupak napravljen netransparentno, da mještani nisu imali gotovo nikakve informacije, a u stranci su bili i protiv prodaje zemljišta za tu namjenu odnosno ulaženje privatnog kapitala u takav projekt kojeg je nemoguće kontrolirati.

Progovorila je i odlagalištu Tugonica koje je, naglasila je, trebalo biti zatvoreno, ali se tamo i dalje odvozi smeće iz Konjščine. Kaže da su i računi veći nego u nekim drugim dijelovima županije. Dodala je da ona osobno za stan i tročlano kućanstvo plaća između 130 i 140 kuna mjesečno. -Građani su jako nezadovoljni i traže odgovore od institucija i među njima resornog ministra, ali i sankcioniranje svih onih koji su u biti došli do ovakvih kriminalnih ideja – zaključila je Krog.

Na kraju je gradonačelnik Pregrade i saborski zastupnik, Marko Vešligaj, zaključio da nacionalna strategija za postupanje s otpadom postoji, ali je samo na papiru i ne provodi se. Dodao je da su oni u SDP-u konstantno upozoravali na to. Rekao je i da je sama Uredba vlade o postupanju s komunalnim otpadom u startu imala velike nelogičnosti koje su se sada pokazale takvima i u praksi. Drži da će to sve rezultirati velikim povećanjem računa za građane. -Nažalost, dešavati će se da opet imamo smeće i po našim šumama, potocima, livadama jer građani niti će biti upoznati s tim niti će biti penalizirani ako neće odvajati – zaključio je Vešligaj.

m.sopek/sjever.hr 12.06.2019.

Input your search keywords and press Enter.