Now Reading:
Župan Čačić na Cipru ponovno izabran za predsjednika Odbora za kulturu, obrazovanje i mlade te člana Izvršnog odbora AER-a, najveće europske organizacije regija
Full Article 4 minutes read

Župan Čačić na Cipru ponovno izabran za predsjednika Odbora za kulturu, obrazovanje i mlade te člana Izvršnog odbora AER-a, najveće europske organizacije regija

aer cipar vzz

Delegacija Varaždinske županije na čelu sa županom Radimirom Čačićem je od 4. do 6. lipnja boravila na Cipru, gdje je održana Opća skupština i proljetna sjednica Biroa Skupštine europskih regija.


Župan Čačić je ponovno izabran za predsjednika Odbora za kulturu, obrazovanje i mlade (Odbora 3) i člana Izvršnog odbora, najvišeg upravljačkog tijela te međuregionalne organizacije. Skupština europskih regija (AER) okuplja 142 regije iz 19 država i najveća je neovisna regionalna mreža u Europi, osnovana 1985. godine, a Varaždinska županija je član od 2001. godine.

Župan se u radni posjet Cipru uputio u pratnji članice Odbora za izbore AER-a i savjetnice Natalije Martinčević, novoizabranog predsjednika Pododbora za mlade Odbora 3 i županijskog vijećnika Hrvoja Kovača i više stručne suradnice za regionalni razvoj i europske poslove Maje Zuber.

– Varaždinskoj županiji je iznimno važno biti dijelom međunarodne političke scene. To dokazujemo djelima: osim obnašanja značajnih funkcija u AER-u, predsjedavamo i Savezom Alpe – Jadran. Plaćamo članstvo u objema organizacijama i radimo na korist istih. Ali sa zadovoljstvom možemo reći da je Varaždinska županija uvijek u plusu: upravo nam je potvrđeno da ćemo samo za provedbu projekta „Together for Cohesion: let’s rEUnite!“ dobiti više od 12 tisuća eura – rekao je Čačić.

Riječ je o projektu u vidu komunikacijske kampanje čiji je cilj naglasiti važnost kohezijske politike i fondova EU, a Varaždinska županija se ima čime podičiti – podsjetimo, u posljednje dvije godine pokrenuti su europski projekti ukupne vrijednosti 100 milijuna eura. Tako će Varaždinska županija postati i međunarodni primjer dobre prakse u korištenju sredstava Europske unije.

– Imamo rezultate jer imamo ‘know how’, što je prepoznato i na europskoj razini i upravo zato smo jedna od šest regija iz pet zemalja koje prenose svoja pozitivna iskustva u korištenju kohezijskih fondova – rekla je savjetnica Martinčević.

Osim sudjelovanja u navedenom projektu, Varaždinska županija je u okviru AER-a pokrenula projekt razmjene javnih službenika u suradnji s koledžom u Clunyju, poznatim istraživačkim centrom javne uprave.

– Ovom prilikom pozivamo službenike iz svih jedinica regionalne samouprave da se prijave do 15. srpnja za sudjelovanje na seminaru u Clunyju krajem kolovoza s ciljem postizanja bolje učinkovitosti – rekao je Čačić.

Župan je akcijski plan Odbora 3 Skupštine iznio na sastanku Izvršnog odbora, sastanku Opće skupštine i na sjednici Biroa AER-a, a podrška njegovom programu dana mu je reizborom na funkcije.

Delegacija je prisustvovala i diskusiji predsjednika AER-a Magnusa Bertssona i predsjednika Odbora regija Europske unije Karla-Heinza Lambertza pod nazivom „The Future of Europe“ i tu je priliku iskoristila za stjecanje novih te produbljivanje postojećih kontakata.

www.sjever.hr 07.06.2019.

Input your search keywords and press Enter.