Now Reading:
“NASILJE U VARAŽDINU” – Nasred Korza muškarac bičevao ženu
Full Article 2 minutes read

“NASILJE U VARAŽDINU” – Nasred Korza muškarac bičevao ženu

dani performansa

U palači Sermage otvorena je izložba „Od kamena do videa“ Brace Dimitrijevića – jednog od pionira konceptualne umjetnosti u svijetu, čime su započeli 18. Dani performansa pod nazivom „Artistry/Umješnost”. Festival će se održati od 6. do 9. lipnja, a organizator događaja je Gradski muzej Varaždin, uz podršku Ministarstva kulture RH.

Prije službenog otvaranja, umjetnica Nika Rukavina je na Korzu izvela performance „Whipping“, koji propitkuje položaj žena kroz povijesnu perspektivu.

-Prvi puta organizator Dana performansa je Gradski muzej Varaždin, a sve je krenulo od par entuzijasta te alternativno i subverzivno došlo do toga da nešto što Varaždinu donosi duh suvremenosti završi u muzeju.To je Varaždinu potrebno i danas to puno njih ne razumije, ali uspjeli smo performans i suvremenu umjetnost etablirati u Varaždinu. Ove godine smo događaj digli na jednu višu razinu i otvorili smo ga izložbom braće Dimitrijević, a prezentiramo i mlade autore iz regije – izjavio je Mesek.

Na ovogodišnjem će se Festivalu, kroz brojne performanse, izložbe, predavanja, video projekcije i koncerte, na nekoliko lokacija u središtu grada, publici predstaviti desetak domaćih i stranih umjetnika iz Bosne i Hercegovine, Mađarske, Švicarske i Hrvatske. Osim domaćih i internacionalnih umjetnika među kojima su Candy Venus Andrea, Željko Kipke, Goran Skofić i Andrea Marioni, ovogodišnje Dane performansa svojim će nastupom obogatiti jedan od najprodornijih aktera hip-hop scene Edo Maajka, ali i „Biergarten 2” na kojem će se predstaviti industrijske i male hrvatske craft pivovare.

m.horvat/sjever.hr 07.06.2019.

Input your search keywords and press Enter.