Now Reading:
Grad Lepoglava daje 40 tisuća kuna bespovratnih sredstava mladim obiteljima za gradnju kuće
Full Article 5 minutes read

Grad Lepoglava daje 40 tisuća kuna bespovratnih sredstava mladim obiteljima za gradnju kuće

lepoglava vijeće

Prihvaćanje konkretnih demografskih mjera, gdje svakako treba istaknuti mogućnost dobivanja i do 40 tisuća kuna bespovratnih sredstava za gradnju obiteljske kuće, bila je jedna od važnijih točaka dnevnog reda sjednice lepoglavskog Gradskog vijeća održane u srijedu.

Naime, lepoglavski su vijećnici jednoglasno prihvatili spomenuti program demografskih mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji na području grada Lepoglave u ovoj godini.

-Programom se prvenstveno žele poboljšati stambeni uvjeti te stvoriti osnovni uvjeti za ostanak i doseljavanje mladih obitelji u ruralna područja, radi demografske obnove i povećanja broja stanovništva i ravnomjernog gospodarskog razvoja Varaždinske županije. Ovim je mjerama predviđeno sufinanciranje gradnje obiteljske kuće u iznosu do 40.000,00 kuna te sufinanciranje rekonstrukcije ili adaptacije stambenog prostora u iznosu do 20.000,00 kuna, a riječ je o jednokratnoj financijskoj pomoći mladim obiteljima – pojasnio je Škvarić te dodao da je ostanak mladih obitelji itekako važan za Lepoglavu. No, Grad Lepoglava tu ne staje sa demografskim mjerama. Uskoro kreće anketni upitnik da se vidi postoji li i kolika potreba za POS stanovima u Lepoglavi.

Jedna od važnijih točaka bio je i rebalans aktualnog gradskog proračuna. Nakon što su u prosincu prošle godine proračun za 2019. godinu i projekcije za 2020. i 2021. godinu usvojeni i utvrđeni u ukupnom iznosu od 38.758.884,00 kuna, pred vijećnicima se sada našao prijedlog izmjena i dopuna.

-Najbitnije je da se povećanje od gotovo 7 milijuna kuna, više od 4 milijuna kuna odnosi na adaptaciju vrtića u Lepoglavi dok su 2 milijuna namijenjena za izgradnju vrtića u Donjoj Višnjici koji je i više nego potreban mladim obiteljima u tom dijelu Lepoglave – pojasnio je gradonačelnik.

Prihvaćenim izmjenama i dopunama proračun je povećan točno za 6.933.740,00 kuna, odnosno 17,9 posto, u odnosu na prethodni plan. Ukupni prihodi proračuna veći su za 1.156.959,00 kuna, odnosno 3,8 posto te sada iznose 31.860.493,00 kune. Rashodi su planirani u iznosu većem za 6.933.740,00 kuna, odnosno 17,9 posto u odnosu na plan proračuna i iznose 45.692.624,00. U konačnici s prenesenim viškom prihoda iz prethodne godine lepoglavski proračun sada iznosi 45.692.624,00 kuna.

Osim rebalansa proračuna za ovu godinu prihvaćeno je i izvješće o izvršenju proračuna za prošlu koje je također dobilo potporu većine vijećnika. Prema tim brojkama Lepoglava je u prošloj godini imala odlične financijske rezultate budući su prihodi iznosili 27.033.203,77, a rashodi 18.681.299,36. Na taj je način ostvaren višak u proračunu od čak 5.682.131,21 kuna.

-Ono što je bilo planirano je praktički i realizirano. Samim proračunom smo pokrili manjak proračuna iz prošlih godinu i u 2019. smo ušli s viškom od čak 5,68 milijuna kuna. Sve programe koje smo planirali smo i uspješno realizirali u prošloj godini – pojasnio je Škvarić te dodao da su dva projekta, zbog objektivnih okolnosti, realizirana početkom ove godine. Zahvalio se Vladi RH-a koja je izmjenama zakona o porezima osigurala veća sredstva za jedinice lokalne i regionalne samouprave. Dodao je da je to gradu Lepoglavi omogućilo da krene u realizaciju kapitalnih investicija.

Izvješće o svom radu u drugoj polovici prošle godine podnio je gradonačelnik Marijan Škvarić koji je podsjetio na nekoliko realiziranih kapitalnih projekata.

Govoreći o programu gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture, Škvarić je spomenuo izvođenje radova na modernizaciji i rekonstrukciji nerazvrstanih cesta na području Grada Lepoglave, kao i sanaciju klizišta, izgradnju Društvenog doma u Kameničkom Podgorju, izgradnju trga i parkirališta u Donjoj Višnjici te ulaganja u obnovu i modernizaciju dječjih vrtića na području grada. Među značajnim su projektima i izgradnja Parka braniteljima te rekonstrukcija velikog nogometnog igrališta u Lepoglavi, kao i energetska obnova zgrade gradske uprave.

-Odradili smo mnoge programe i aktivnosti koji su rezultirali jako dobrim izvršenjem proračuna za 2018. godinu. Na kraju bih istaknuo posebno bitnu stvar, a to je 14 projekata koje smo odradili prošle godine i preko kojih smo dobili 10,65 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Takvih 14 projekata rijetko koji grad ili općina može realizirati kao što smo to mi napravili i nemojmo to podcjenjivati – zaključio je Škvarić.

Lepoglavski je gradonačelnik, u sklopu izvješća koje je dobilo potporu većine vijećnika, između ostalog podsjetio i na projekt „Kam se koje smeće meće”, izvijestivši o brojnim provedenim aktivnostima s ciljem što bolje informiranosti građana.

Spomenuo je i dodijeljene potpore gospodarstvenicima, s kojima će se nastaviti i u ovoj godini, kao i s programom poticanja poljoprivredne proizvodnje, a među brojnim su realiziranim programima i oni vezani uz predškolski odgoj i obrazovanje, turizam i kulturu, socijalnu skrb, sport.

s.kalajdžija/sjever.hr 06.06.2019.

Input your search keywords and press Enter.