Now Reading:
Na Međunarodnoj izložbi vina “Križevačkih goric” proglašeno Gradonačelnikovo vino
Full Article 3 minutes read

Na Međunarodnoj izložbi vina “Križevačkih goric” proglašeno Gradonačelnikovo vino

vina

Međunarodna izložba vina “Križevačkih goric 2019” održana je u petak, 31. svibnja u hotelu “Kalnik” u organizaciji Udruge vinogradara i vinara “Bilikum”, a pod pokroviteljstvom Koprivničko-križevačke županije, Grada Križevaca, Poljocentra, KTC-a, Poljoprivredne trgovine Duga, tvrtke SKIMT, hotela “Kalnik” i križevačkog HAK-a.

Uvodno je pozdravne riječi uputio predsjednik Udruge “Bilikum” Denis Maksić: „Vina su ostvarila svoj puni potencijal na nepcima i dodijelit ćemo jedno veliko zlatno odličje, 31 zlatno odličje, 52 srebrna, 52 brončana, 3 priznanja, a 19 vina nije zadovoljilo.“

Prigodnim riječima se ispred Zajednice udruga vinogradara, vinara i voćara obratio Vjekoslav Indir, a izložbi je nazočio i saborski zastupnik Branko Hrg.

„Upješno smo odradili ispitivanje vina i nismo bili razočarani. Neka vina su nas stvarno ugodno iznenadila. Zadovoljstvo mi je što je vino šampion graševina, a gradonačelnikovo vino je Kleščec,“ kazala je Ana-Marija Jagatić Korenika, predsjednica povjerenstva za ocjenjivanje vina.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca Marko Katanović čestitao je svima na osvojenim nagradama i medaljama: „Zahvaljujem vinogradarima potkalničkog kraja jer čuvate tradiciju vinogradarstva i vinarstva.“

Koprivničko-križevački župan Darko Koren rekao je kako mu je drago da su se okupili u Križevcima: „Ovo je vinorodno područje sjeverozapadne Hrvatske i u proteklih 15 godina napravljen je veliki iskorak u proizvodnji i kvaliteti vina. Kad bi naša država rasla takvom brzinom kao što je to kvaliteta vina na ovim prostorima, danas bismo bili Švicarska“, rekao je župan Koren.

Za šampiona Križevačkih goric 2019., proglašena su vina Dragutina Kamenjaka – Kleščec i Franje Posarića – Sauvignon. Kleščec je proglašen i Gradonačelnikovim vinom, a nagrade su primili i Korenko d.o.o za graševinu Elizabetu i Vina Bužić za Pinot crni.

Najboljim voćnim vinom proglašen je Tayberry s OPG-a Jadranka Mihalić, a šampionom izložbe proglašena je graševina 2018. s OPG-a Tanje Grudić.

www.sjever.hr/krizevci.hr 03.06.2019.

Input your search keywords and press Enter.