Now Reading:
Najhladniji je svibanj u zadnjih tridesetak godina; Dunja Mazzocco Drvar otkriva kad ćemo napokon moći uživati u suncu
Full Article 3 minutes read

Najhladniji je svibanj u zadnjih tridesetak godina; Dunja Mazzocco Drvar otkriva kad ćemo napokon moći uživati u suncu

kiša

Najhladniji svibanj u posljednjih tridesetak godina i treći najhladniji u posljednjih 70 godina. Samo dva puta dosad srednja dnevna svibanjska temperatura bila je u Zagrebu niža nego ove godine. Niža od 20 °C posljednji je put bila davne 1991. godine. Uz to, postoji mogućnost da nadmaši čak i dosad najkišovitiji svibanj 1954. i postane i najkišovitiji mjesec u godini. Za to bi do petka trebalo pasti još četrdesetak litara što nije nemoguće, kaže meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar

U srijedu ćemo najvjerojatnije dobiti 20 do 30 mm, u četvrtak još 10 do 20, a poneki pljusak mogao bi se zalomiti i u petak. I u Splitu će srednja maksimalna temperatura najvjerojatnije ostati ispod 20 °C što je također usporedivo s istom 1991. godinom, prognozira Mazzocco Drvar za RTL.

Slabi smo i sa suncem, imali smo u ovom divnom proljetnom mjesecu jedva šezdesetak posto prosječnog osunčavanja, pa ne čudi činjenica da nam se koža još nije uspjela naviknuti na ovogodišnje sunce. U ovo doba godine UV indeks je sredinom dana prosječno oko 8, vrlo visok, a nas su dosad dobrano štitili oblaci i zadržavamo se uglavnom ispod 6. Stoga, upozorava meteorologinja,kad se oblaci napokon raziđu, a hoće, ne zaboravite na zaštitu od štetnog sunčevog zračenja!

Sve u svemu, i na moru i na kopnu imamo svibanj s karakteristikama ranoga proljeća, takav od kakvih smo se već odviknuli. Velike količine kiše i osjetno niže temperature i zemlje i mora imat će utjecaja i na ljetno vrijeme, no o tom u nekom od naših sljedećih tekstova. Završimo sada najprije taj neobični svibanj.

Tjedan u unutrašnjosti

Nastavak tjedna započinje kišovitim i svježim vremenom. Srijeda će biti pretežno oblačna i kišovita, a mjestimice se očekuju i izraženiji grmljavinski pljuskovi. Najviše kiše past će u gorskim područjima, između 30 i 50 litara po četvornom metru, a slične se količine lokalno mogu skupiti i u ostatku unutrašnjosti. Više pročitajte na…..

https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/najhladniji-je-svibanj-u-zadnjih-tridesetak-godina-dunja-mazzocco-drvar-otkriva-kad-cemo-napokon-moci-uzivati-u-suncu-foto-20190529

www.sjever.hr/T protal/RTL 29.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.