Now Reading:
Hrvatsko salonsko kolo plesalo više od 350 zabočkih maturanata
Full Article 2 minutes read

Hrvatsko salonsko kolo plesalo više od 350 zabočkih maturanata

maturanti

Maturanti srednjih škola s područja grada Zaboka obilježili su završetak srednjoškolskog obrazovanja na njima već tradicionalan način, plešući Hrvatsko salonsko kolo zabočkih maturanata.

Na 12. izdanju ove priredbe, završnice istoimenog projekta Ansambla Zabok, sudjelovalo je više od 350 maturanata srednjih škola s područja grada Zaboka. Nastup je pratio i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, zajedno sa gradonačelnikom Grada Zaboka IvanomHanžekom, njegvom zamjenicom Valentinom Đurek i predsjednikom Gradskog vijeća Grada Zaboka Žarkom Ivančićem.  

Drago mi je da se već dvanaestu godinu zaredom njeguje ova tradicija te da norijada službeno počinje s ovim plesom te da su tu inicijativu zabočki maturanti prihvatili. Moja želja je da se to održava u Krapini jer je Salonsko kolo nastalo za vrijeme Ljudevita Gaja i Hrvatskog narodnog preporoda“ – rekao je ovom prilikom župan Željko Kolar i zaželio maturantima da ostvare sve što su si zacrtali. „Želim da dobru napišu maturu, da svi upišu fakultet kojeg su zaželjeli, a da oni koji su željeli da idu na tržište rada da čim prije nađu posao i po mogućnosti na području Krapinsko-zagorske županije“ – istaknuo je župan Kolar.

Hrvatsko salonsko kolo nastalo je za vrijeme hrvatskog nacionalnog preporoda kao produkt težnji „ilira“ na čelu s Ljudevitom Gajem da se stvori jedinstven, hrvatski ples, koji će prihvatiti ljudi na selu i u gradu. Hrvatsko salonsko kolo prvi puta javno je izvedeno 27. siječnja 1842. godine u Zagrebu.

www.sjever.hr 23.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.