Now Reading:
Izaslanstvo Katalonske vlade po prvi puta službeno stiže u Hrvatsku – prvo idu u Varaždinsku županiju
Full Article 3 minutes read

Izaslanstvo Katalonske vlade po prvi puta službeno stiže u Hrvatsku – prvo idu u Varaždinsku županiju

katalonija

Izaslanstvo katalonske vlade predvođeno consellerom za vanjske poslove Alfredom Boschom u srijedu će prvi puta boraviti u radnom posjetu Hrvatskoj. To je ujedno prvi posjet vlade Katalonije nakon što je u toj pokrajini sa 7,5 milijuna stanovnika na obali Sredozemnog mora organiziran u listopadu 2017. godine referendum o nezavisnosti od Španjolske unatoč zabrani ustavnog suda.

Predstavnici katalonske vlade će posjetiti Varaždinsku županiju gdje će se sastati sa županom Radimirom Čačićem. Bosch i Čačić će razmijeniti zajednička iskustva te razmotriti mogućnosti gospodarsko-kulturne suradnje dviju regija u četirima ključnim područjima – kulturi, gospodarstvu, turizmu i infrastrukturi. U srijedu u 12.15 sati održat će konferenciju za medije u maloj dvorani Županijske palače u Varaždinu. Katalonija je industrijski i turistički jedan od najrazvijenih dijelova Španjolske gdje se godišnje stvori 19 posto španjolskog BDP-a.

U srijedu 19 sati će se u Zagrebu održati koncertna izvedbu najnovijeg djela hrvatskog pijanista Mateja Meštrovića „Katalonija, Harmonija“. Ona će se održati u Matis Absolut lounge baru na Trg Stjepana Radića 3, izvijestilo je katalonsko predstavništvo za jugoistočnu Europu sa sjedištem u Zagrebu.

radimir čačić

Koncertna izvedba bit će uvod u panel diskusiju kroz koju će Bosch predstaviti program katalonske delegacije u jugoistočnoj Europi „European Dignity“ pri čemu će naglasak biti stavljen na budućnost ljudskih prava u Europi kao i na kulturi koja predstavlja okosnicu dijaloga, poštovanja, demokracije, mira i razvoja u gradnji slobodne, otvorene i uključive Europe.

Uz consellera za vanjske poslove Boscha, kojeg zagovornici nezavisnosti nazivaju ministrom vanjskih poslova, bit će prisutni sljedeći predstavnici vlade Katalonije – delegat vlade Katalonije u jugoistočnoj Europi Eric Hauck, glavna tajnica za vanjske poslove i Europsku uniju vlade Katalonije Mireia Borrell, načelnik ministra vanjskih poslova vlade Katalonije Charles Garcias, glavni službenik za informiranje Bernat Gimeno te načelnica za vanjske poslove i protokol vlade Katalonije Roser Mitjà.

Katalonska vlada zalaže se za dogovorni referendum o nezavisnosti Katalonije. Aktualna španjolska socijalistička vlada odbija referendum pozivajući se na ustav Španjolske.

U listopadu 2017. godine je prethodna katalonska vlada organizirala referendum unatoč zabrani španjolskog ustavnog suda a španjolska vlada je odgovorila direktnim preuzimanjem upravljanja nad Katalonijom te je raspisala prijevremene regionalne izbore. Na njima su većinu mjesta opet osvojili zagovornici nezavisnosti. Nakon izbora je katalonska vlada opet preuzela upravljanje nad tom autonomnom pokrajinom. Pritvorenim dužnosnicima bivše katalonske vlade, uključujući bivšeg potpredsjednika Oriola Junquerasa, sudi se za pobunu i neposluh te im prijete višegodišnje zatvorske kazne.

s.kalajdžija/sjever.hr Foto Facebook 14.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.