Now Reading:
Povodom mjeseca zaštite od požara gradonačelnik organizirao prijem za vatrogasce
Full Article 4 minutes read

Povodom mjeseca zaštite od požara gradonačelnik organizirao prijem za vatrogasce

vatrogasci

Povodom mjeseca svibnja – mjeseca zaštite od požara, gradonačelnik Marijan Škvarić susreo se s vatrogascima, predstavnicima vatrogasnih društava s područja Grada Lepoglave. Vatrogascima je tom prigodom uputio čestitku za Dan vatrogasaca te ih informirao o programima i projektima koje Grad Lepoglava provodi ili ih planira pokrenuti s ciljem razvoja vatrogastva na cijelom gradskom području.

Želio bih još jednom istaknuti da vatrogastvo počiva na dragovoljnosti odnosno ljudima koji su bez ikakve naknade, ulažući sebe i svoje slobodno vrijeme, spremni pomoći drugima. To treba posebno cijeniti što u Gradu Lepoglavi i činimo. No, ne činimo samo to već u velikoj mjeri podupiremo razvoj vatrogastva što potvrđuju velika višemilijunska ulaganja u koja smo, kad je vatrogastvo u pitanju, krenuli – istaknuo je gradonačelnik Škvarić.

Uz sredstva koja Grad Lepoglava izdvaja za redovnu djelatnost vatrogasnih društava, a koja se nisu smanjivala ni u vrijeme drastičnog pada proračuna, Grad Lepoglava krenuo je u značajne kapitalne investicije u vatrogastvu. Nedavno je tako pokrenut postupak javne nabave novog vatrogasnog navalnog vozila za DVD Lepoglavu vrijednog oko 1.5 milijuna kuna koje bi lepoglavskim vatrogascima trebalo biti uručeno krajem ove godine. Nadalje, gradonačelnik Škvarić najavio je da će se, najvjerojatnije ove godine, krenuti s projektom energetske obnove vatrogasnog doma u Višnjici dok će se postojeći idejni projekt društveno-vatrogasnog doma u Kamenici dići na razinu glavnog projekta te će se ishoditi građevinska dozvola. Tako će projekti izgradnje društvenovatrogasnog doma u Kamenici te vatrogasnog centra u Lepoglavi biti spremni za prijavu na natječaje koji će biti otvoreni, a kroz koje se navedeni projekti u skoroj budućnosti planiraju realizirati. Također, u planovima za buduća razdoblja je zamjena postojećih starijih vatrogasnih vozila u Kamenici i Višnjici novijima.

Uz ulaganje u kapitalne investicije, najavljen je i nastavak programa nabavka vatrogasne opreme uz financijsku podršku Grada Lepoglave zahvaljujući kojem je opremljenost vatrogasaca na visokom nivou. Također, Grad je vatrogascima, podjelom mobitela, osigurao međusobnu besplatnu komunikaciju.

Gradonačelnik je istaknuo zadovoljstvo provođenjem kontinuirane edukacije i osposobljavanja vatrogasaca te čestitao novim časnicima na uspješno završenom školovanju.

Kao i prethodnih godina i ove smo imali problema s neodgovornim građanima koji su paljenjem korova izazivali požare otvorenog prostora. Zahvaljujući upravo vama vatrogascima ti se požari nisu širili i u opasnost dovodili živote i imovinu građana. Uz poziv građanima da rilikom spaljivanja korova kontaktiraju vatrogasce, kako bi smanjili opasnost koju takvo spaljivanje predstavlja, Grad je građanima ponudio sufinanciranje malčiranja takvih površina no interes za to, nažalost, građani nisu pokazali – rekao je gradonačelnik te istaknuo da Grad različitim komunalnim zahvatima želi smanjiti ugroze zbog kojih su vatrogasci u prošlosti često intervenirali. Jedna od njih su i poplave do kojih je dolazilo prilikom izlijevanja vode iz korita potoka i rijeke Bednje. Želeći ih spriječiti, u suradnji s Hrvatskim vodama, na cijelom se gradskom području uređuju vodotoci čime se želi spriječiti izlijevanje vode iz korita i plavljenje okolnih površina.

www.sjever.hr 13.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.