Now Reading:
Koprivnička Gimnazija uz brojne aktivnosti održala 6. Dan za znanost
Full Article 3 minutes read

Koprivnička Gimnazija uz brojne aktivnosti održala 6. Dan za znanost

kc zupanija

Župan Darko Koren, potpredsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić i zamjenik župana Ratimir Ljubić sa suradnicima su u subotu prisustvovali su šestom po redu Danu za znanost koji je održan u Gimnaziji „Fran Galović“ Koprivnica.

Koprivničko-križevačka županija kao pokrovitelj Dan za znanost podržava od samnog početka, a 2014. godine dobio je Povelju za Naj-akciju u sklopu projekta Gradovi i općine – prijatelji djece.

U svom obraćanju okupljenima, župan je čestitao svim učenicima koji svojim znanjem promiču ovu obrazovnu ustanovu te dodao: „Ova ustanova je ponos cijele Županije i zahvaljujem svima koji ulažu svoje vrijeme i znanje u ove mlade ljude kako bi oni postali uspješni članovi našeg društva. Čestitam vam na današnjem okupljanju i na svim rezultatima koje tijekom godine postižete.“

Ravnatelj Gimnazije Vjekoslav Robotić istaknuo je kako je inicijatorica projekta profesorica Marina Furkes te je zahvalio Županiji kao osnivaču na potpori i svima koji cijelu godinu provode više od 300 kurikularnih izvannastavnih aktivnosti. Također je dodao kako se na ovaj način promovira znanost i incijativnost mladih ljudi, kako bi se mogli što kvalitetnije etablirati na tržištu rada i u zajednici.

Nakon što je prošle godine Dan za znanost bio dio međunarodnog projekta CHEC, i ove je godine imao internacionalnu dimenziju jer su ga posjetili partneri iz Hiše eksperimentov iz Ljubljane, koji su izveli znanstveni show na oduševljenje posjetitelja.

Župan i suradnici obišli su izlagačke prostore na kojima su održane brojne znanstvene radionice, pokusi, mjerenja i predstavljanja zanimljivosti, a ovogodišnji Dan za znanost bio je posebno posvećen djeci.

Dan za znanost naziv je projekta koprivničke Gimnazije koji je pokrenut radi promocije i popularizacije znanosti. Cilj projekta je okupiti što veći broj sudionika svih uzrasta koji će prema vlastitom odabiru interaktivno sudjelovati u nizu aktivnosti s područja matematike, fizike, biologije, kemije, geografije, elektrotehnike, robotike i psihologije. Realizaciju projekta omogućuju znanstvenici i znanstvene ustanove s kojima koprivnička Gimnazija već godinama surađuje ili tek počinje suradnju, a Dan za znanost još je jedan projekt kojim gradi svoju prepoznatljivost slijedeći poznatu misao da je „znanje moć“.

Neke od radionica bile su: znanstvene čarolije za najmlađe, Bijele koke ispod krova vire, Što pliva u mojoj krvi, Širenje svemira, Boje inženjerstva, Fizika ekspres, Brownovo gibanje, Kapilarnost, Mala gimnazijska klinika, Dnevno promatranje Mjeseca i planeta, Bojanje plamena, Matematičke igre i nematematičke zablude, S Neurićima nauči što te u epilepsiji muči, Elektronika kao pomoć u svakodnevnim aktivnostima i Hologram. Nakon radionica i predavanja, održana je i tradicionalna biciklijada, a Danu za znanost prisustvovali su i predstavnici Grada Koprivnice.

www.sjever.hr/kckzz.hr 13.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.