Now Reading:
Jedan od najpoznatijih trofeja na svijetu može se razgledati u Županijskoj palači u Varaždinu
Full Article 5 minutes read

Jedan od najpoznatijih trofeja na svijetu može se razgledati u Županijskoj palači u Varaždinu

davis cup krajan

Od petka, Varaždinska je županija „domaćin“ Davis Cup trofeja, popularne “salatare” koja će biti izložena u Županijskoj palači na Franjevačkom trgu narednih 15-ak dana.

Trofej je visok 110 centimetara, teži 105 kilograma, a sastoji od tri kata s imenima zemalja i igrača osvajača kupa, među kojima je I Hrvatska, jedna od tek desetak zemalja koje se mogu pohvaliti da su Cup osvojile više od jednom. Na vrhu trofeja je pokal iznimne vrijednosti, izrađen 1899.godine, za čiju je izradu te godine Dwight Fille Davis izdvojio 1.000 dolara. Vrijednost trofeja Davis Cupa danas daleko nadmašuje njegovu početnu cijenu izrade i iznosi 600.000 dolara.

Varaždin je grad iz kojeg je „salatara” krenula na svoj put Lijepom našom, a do studenoga, Hrvatski će teniski savez s ovim vrijednim trofejom obići cijelu Hrvatsku.

Bit će to jedan od načina na koji HTS nastoji tenis približiti što većem broju ljudi. Biti svjetskim prvacima u tenisu iznimno je velika stvar na koju moramo podsjećati iz dana u dan. Ostvarili smo prekrasan rezultat, ali bez pomlatka, bez popularizacije i masovnosti tenisa, sutra neće biti ni nove kvalitete, odnosno rezultata. Koristimo ovu šansu koju imamo za promociju tenisa, a naša je glavna strategija jačanje klubova, igrača, infrastrukture i struke, jer bez jakih klubova neće biti ni tako dobrih rezultata ”, istaknula je Nikolina Babić dodavši da bi bilo šteta da trofej ne obiđe cijelu Hrvatsku, posebice gradove koji su bili domaćini u ciklusu osvajanja naslova svjetskih prvaka.

Župan Radimir Čačić, počasni predsjednik HTS-a istaknuo je da su hrvatski sportaši učinili daleko najviše za ugled i prepoznatljivost Hrvatske u EU i svijetu.

I hrvatska država za svoj sport treba još puno toga učiniti, formiranjem posebnih sustava i fondova u obrazovnom sustavu. Tenis je od svjetskih sportova u samoj špici i rezultat u tenisu doista zaslužuje da ga se prepoznaje i priznaje, a mi smo, iako mala zemlja, ostvarili nevjerojatan uspjeh dvaput osvojivši Davis Cup – rekao je Čačić.

Prošle je godine do osvajanja naslova svjetskih prvaka naše tenisače vodio Varaždinac, izbornik Željko Krajan.

Sjećanja su još tu, a sad kad je tu „salatara” ponovo imamo priliku vidjeti za što smo igrali. Osvojiti Davis Cup je nevjerojatno u današnjoj konkurenciji, uz uvjete koje imamo, ali nadamo se da će se i to promijeniti na bolje. Nadam se da će ostatak ekipe ostati na okupu i da će svi biti zdravi, kako bi hrvatska teniska reprezentacija opet mogla napraviti veliki rezultat – rekao je Krajan koji se osvrnuo i na nova pravila Davis Cupa:

Prošle je godine Hrvatska osvojila posljednji Davis Cup u tom formatu. Novi sustav treba zaživjeti, treba proći nekoliko godina da bismo uvidjeli što se može promijeniti. Igrači zasad imaju primjedbe zbog termina igranja, a ako se ove godine to ne pokaže uspješnim, vjerujem da će promjene doći već sljedeće godine.

Svečanosti u Županijskoj palači nazočili su I zamjenici župana Tomislav Paljak I Robert Vugrin, županova posebna savjetnica Natalija Martinčević I predsjednik Županijske skupštine Alen Runac, zatim Saša Hiršzon, predsjednici teniskih klubova s područja Varaždinske županije te brojni ljubitelji tenisa.

Davis Cup Trofej izložen ispred Skupštinske dvorane u Županijskoj palači (Franjevački trg 7, Varaždin), građani će moći vidjeti i fotografirati u sljedećim terminima:
• ponedjeljak 13. svibnja od 8-10 i od 18-20 sati
• srijeda 15. svibnja od 18-20 sati
• petak 17. svibnja od 8-10 i od 18-20 sati
• ponedjeljak 20. svibnja od 8-10 i od 18-20 sati
• srijeda 22. svibnja od 8-10 i od 18-20 sati
• četvrtak 23. svibnja od 8-10 sati.

a.kučić/sjever.hr 11.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.