Now Reading:
Dani Europe i ove godine u Međimurju od 07. do 13. svibnja!
Full Article 4 minutes read

Dani Europe i ove godine u Međimurju od 07. do 13. svibnja!

europa

Međimurska županija i Informacijski centar EUROPE DIRECT Čakovec i ove su godine pripremili zanimljiv program za Dane Europe koji se održavaju od 7. do 13. svibnja.

Obilježavanje započinje finalnim natjecanjem EU kviza za sedme razrede koje će se održati u utorak, 7. svibnja u II. Osnovnoj školi Čakovec. Ovo je već tradicionalno sedamnaesto izdanje EU kviza te su mnoge generacije o Europskoj uniji prvi puta učili pripremajući se upravo za ovaj kviz znanja. Kviz se provodi u dva kruga, kvalifikacijski krug, koji se održao sredinom travnja te su u njemu imale mogućnost sudjelovati sve osnovne škole, dok je u finalni krug ušlo 6 najboljih timova.

Na sam Dan Europe, 9. svibnja uz mnogobrojna događanja, središnje će biti na Trgu Republike u Čakovcu gdje će osnovne i srednje škole predstaviti neke od država članica Europske unije. Tako ćemo imati priliku pobliže upoznati Austriju, Finsku, Irsku, Španjolsku, Grčku, Italiju i Portugal, njihove specifičnosti ali i prednosti koje im je članstvo u EU donijelo. Također, građani će se moći informirati o nadolazećim europskim izborima i o kampanji ovajputglasam.eu. Druženje počinje u 10 sati, a svi oni koji se tom prilikom nađu u blizini te na štandu Informacijskog centra EUROPE DIRECT Čakovec podjele zašto ovaj put glasaju očekuje i poneka sitnica. Svoje znanje o Europi, europskoj kulturi, povijesti, sportu i ostalom, možete pokazati navečer na već tradicionalnom Pub Quizu u Starom Hrastu koji će i ove godine imati predznak europskih zvjezdica.

U okviru tradicionalnog obilježavanja Europskog tjedna, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije uz podršku Europske komisije organizira „Dane otvorenih vrata EU projekata” koji će se održavaju u razdoblju od 9. do 19. svibnja 2019. godine. Međimurska županija i ove godine sudjeluje u ovoj aktivnosti s ciljem da predstavi projekte koji su svojom uspješnom provedbom dali doprinos razvoju lokalne zajednice u područjima kao što su energetika, istraživanje i razvoj, kultura, obrazovanje, poduzetništvo, promet, zaštita okoliša, ruralni razvoj, socijalna uključenost, turizam, zdravlje i mnoga druga.

dani europe mz

Nakon središnjeg događanja 9. svibnja, u 12 sati u Palači turizma u Čakovcu održati će se završno događanje projekta ‘1,2,3…PALIM LAMPICU! – razvoj sustava podrške (potencijalno) darovitim učenicima u Međimurskoj županiji’. Riječ je o dvogodišnjem projektu koji je nudio individualizirane i obogaćene programe koji se nadovezuju na sadržaje redovitog obrazovanja, a provodio se u tri srednje škole, Tehničkoj školi, Gimnaziji Josipa Slavenskoga i Ekonomskoj i Trgovačkoj školi Čakovec, uz podjelu po područjima – prirodno i tehničko te društveni mehanizmi. 

U sklopu „Dana otvorenih vrata EU projekata” svoja vrata otvoriti će i Palača turizma, ovog petka, 10. svibnja od 10 do 12 sati. Nekadašnja stražarnica u bivšoj čakovečkoj vojarni rekonstruirana je i prenamijenjena u Međimursku palaču turizma koja je postala sjedištem Turističke zajednice Međimurske županije. U rekonstrukciju i opremanje uloženo je četiri milijuna kuna, a Europska unija sufinancirala je 85 posto. U 10 sati u Palači turizma biti će održano i predavanje za mlade pod nazivom Upoznaj EU Međimurje na kojem će na zabavan način biti prezentirani neki od važnijih projekata koji su financirani sredstvima Europske unije u Međimurju.

Kako Dani Europe počinju EU kvizom tako i završavaju. U ponedjeljak, 13. svibnja u Gradskoj kavani u Čakovcu s početkom u 17:00 sati održati će se Kviz općeg znanja o Europi, Europskoj uniji i još koječemu za učenike srednjih škola. Srednjoškolci mogu provesti ugodnih 96 minuta u ugodnom društvu i opuštenoj atmosferi sa svojim vršnjacima iz drugih srednjih škola te uz sokove i grickalice provjeri svoja (sa)znanja o Europskoj uniji…i još koječemu.Najbolje ekipe očekuju vrijedne nagrade.

www.sjever.hr 07.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.