Now Reading:
Stiže “čudovište” sa Arktika. Prodor hladnog zraka dolazi u Hrvatsku
Full Article 2 minutes read

Stiže “čudovište” sa Arktika. Prodor hladnog zraka dolazi u Hrvatsku

kiša

Ekstreman i za rani svibanj vrlo rijedak prodor hladnog arktičkog zraka zahvatit će veći dio Europe ovog vikenda i početkom idućeg tjedna.
Arktička fronta sa sjevera se već počela spuštati prema središnjoj Europi, a do kraja vikenda zahvatit će i zapadnu Europi, Mediteran i sjevernu Afriku.

Tako će temperature počevši sa današnjima pa sve utorka biti znatno niže od uobičajenih za ovo doba godine. Hladan zrak koji prodire sa sjevera zabrinut će i poljoprivrednike jer postoji veliki rizik za štetne jutarnje mrazeve – prenosi Jutarnji.hr.

Prema prognozi DHMZ-a danas nas očekuje umjereno do pretežno oblačno s kišom te danju svježije. Mjestimice će biti pljuskova s grmljavinom, osobito u Dalmaciji gdje je velika vjerojatnost za obilnu oborinu. Vjetar slab do umjeren južni i jugoistočni, a na Jadranu umjereno i jako jugo. Najviša dnevna temperatura većinom između 13 i 17, u Slavoniji i do 20 °C.

Sutra blačno, kišovito, vjetrovito te osjetno hladnije. Obilnije oborine bit će ponajprije na sjevernom Jadranu, u središnjim predjelima te u Gorskom kotaru i Lici gdje će uz pad temperature kiša prelaziti u snijeg. Zapuhat će umjeren i jak sa sjeverni vjetar koji će u Podravini i Međimurju na udare biti i olujan. Na sjevernom Jadranu jaka i olujna bura, navečer podno Velebita s orkanskim udarima, dok će u Dalmaciji umjereno jugo i jugozapadnjak poslijepodne malo pojačati. Temperatura zraka u središnjim i gorskim predjelima od 5 do 10, na sjevernom Jadranu i u Slavoniji od 10 do 15, a u Dalmaciji od 14 do 19 °C.

Input your search keywords and press Enter.