Now Reading:
Nikada više povijesnih postrojbi na mimohodu u Čakovcu u Povodu Dana Međimurske županije
Full Article 3 minutes read

Nikada više povijesnih postrojbi na mimohodu u Čakovcu u Povodu Dana Međimurske županije

zrinska garda

Osmi Spomendan Zrinskih i Frankopana uz 348. obljetnicu mučeničke smrti Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana te 100. obljetnica prijenosa njihovih posmrtnih ostataka iz Bečkog Novigrada u Zagrebačku katedralu obilježeni su u okviru Dana Međimurske županije u subotu, 27. travnja. Svečanost obilježavanja započela je svetom misom u župnoj crkvi sv. Nikole biskupa koju je predvodio vojni biskup u miru mons. Juraj Jezerinac u koncelebraciji dekana donje međimurskog dekanata prečasnog Antuna Hoblaja i gvardijana franjevačkog samostana župnika fra Željka Železnjaka. U nadahnutoj propovijedi mons Jezerinac podsjetio je na važnost Zrinskih i Frankopana za hrvatsku i europsku povijest kazavši:”Neka nam i danas budu uzor njihovi životni postulati – vjera u Boga i služenje svome narodu i domovini. “

Ove godine na obilježavanje Spomendana Zrinskih i Frankopana te Dana županije iz čitave Hrvatske i susjedne Mađarske stigao je do sada najveći broj povijesnih postrojbi, njih 27. Nakon prijavka koje su povijesne postrojbe podijele županu Međimurske županije Matiji Posavcu brojnim okupljenim građanima obratio se predsjednik Zrinske garde Čakovec Đuro Bel: “Odlukom Hrvatskog sabora u listopadu 2011. godine kojom je 30. travnja na inicijativu Zrinske garde Čakovec proglašen državnim spomendanom, primjereno i dostojanstveno već osmi puta odajemo pošast žrtvama Zrinskog i Frankopana koji su za hrvatski narod postali simbolom otpora svakoj stranoj i ugnjetačkoj vlasti.

Na Trgu Republike, uz mimohod povijesnih postrojbi održan je prigodni program kojem su uz župana Međimurske županije Matiju Posavca i njegove zamjenike Sandru Herman i Josipa Grivca, nazočili državna tajnica u Ministarstvu branitelja Nevenka Benić, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak sa zamjenikom Dragutinom Glavinom, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač sa zamjenicima, međimurski načelnici, predstavnici policije, Hrvatskog generalskog zbora, Matice hrvatske, Družbe “Braća hrvatskog zmaja”, braniteljskih udruga i brojni građani koji su s velikim zanimanjem popratili događanja. Održan je i scenski prikaz “Oproštaj” u izvedbi Kazališne družine “Štolcer”, dok je Ženska vokalna skupina “Stridone” nastupila u glazbenom dijelu programa.

Župan Posavec istaknuo je važnost Zrinskih i Frankopana za Međimursku županiju te naglasio da su “vrata Međimurja svima širom otvorena, a Zrinski i Frankopani, koji su u svoje vrijeme bili jedna od najutjecajnijih hrvatskih i svjetskih obitelji, moraju biti uzor da upravo na slavnoj prošlosti gradimo još bolju i svjetliju budućnost.

U organizaciji TZ Međimurske županije održana je i manifestacija “Kaj Međimurci delaju dok nikaj ne delaju” na kojoj se predstavilo 17 udruga i OPG-ova iz cijelog Međimurja. U jezeru Staroga grada, već tradicionalno, svoje kulinarsko umijeće pokazali su članovi “Lovačkog saveza Međimurja” koji su pripremili 1000 porcija lovačkog bograča te druge specijalitete povodom Dana lovnog kulinarstva.
Dani županije bit će nastavljeni brojnim događanjima koja završavaju 30.travnja u Zagrebu.

www.sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.