Now Reading:
Na javnoj tribini predstavljeno funkcioniranje novog sustava gospodarenja otpadom
Full Article 2 minutes read

Na javnoj tribini predstavljeno funkcioniranje novog sustava gospodarenja otpadom

otpad

Komunalno poduzeće d.o.o. Križevci i Grad Križevci s obzirom na stupanje na snagu novog načina odvoza otpada, a sve zbog novih odredbi Europske unije, organizirali su javnu tribinu za građane kako bi ih upoznali s promjenama.


Predstavljanju je prisustvovao direktor Komunalnog poduzeća Martin Kozjak te zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško, dok je o novostima govorila voditeljica sustava kvalitete i zaštite okoliša Dijana Mijač Dretar.
Još je jednom upozorila da se Hrvatska pristupanjem u Europsku uniju obvezala da će do 2020. godine odvojeno prikupiti 50 posto otpada, no s dostizanjem tog cilja se ide jako sporo i sada je tek na 28 posto. Također je upozorila da ukoliko Hrvatska ne ispuni taj cilj da će morati plaćati penale kao i neke druge europske zemlje.


Jedan od noviteta koji će se provoditi u Križevcima je odvojeno sakupljanje biootpada o čemu su se građani izjašnjavali putem anketnog upitnika. U kantu za biootpad građani moraju odlagati kuhinjski otpad – razne ostatke od pripreme hrane (ne kuhana hrana), ostatke voća i povrća, listove salate, blitve, kelja, krumpira i slično, ljuske od jaja, talog kave, vrećice od čaja. Potom, u kantu za biootpad ide i vrtni ili zeleni otpad – uvelo cvijeće, granje, otpalo lišće, otkos trave i živice, borove iglice, kora drveta, piljevina i ohlađeni pepeo. U kantu za biootpad NE IDU ostaci kuhane hrane, meso, riba, kosti, mliječni proizvodi, ulja i masti.


U kantu s narančastim poklopcem ide plastika, tetrapak, papir i karton i metalna ambalaža dok u kantu za zelenim poklopcem ide komunalni otpad.

www.sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.