Now Reading:
Uskoro veća grupa Kineza stiže u Varaždin
Full Article 3 minutes read

Uskoro veća grupa Kineza stiže u Varaždin

kinezi

Direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice grada Varaždina, Jelena Toth, sudjelovala je na jednom od najvećih kineskih sajmova koji predstavlja platformu za razvoj turizma, 16. Shanghai world travel fair-u, održanom od 18. do 21. travnja u Šangaju. Na sajmu su sudjelovali turistički predstavnici iz cijeloga svijeta, od predstavnika turističkih agencija, institucija do hotela. Ove godine na sajmu je svoje proizvode i usluge predstavilo 750 izlagača iz 53 zemlje svijeta a posjetilo ga je preko 55 000 posjetitelja.


Sudjelovanje na sajmu u Šangaju nastavak je varaždinsko – kineske suradnje započete prošle godine kada je šesteročlana delegacija iz Šangaja posjetila Varaždin te izrazila želju za intenziviranjem suradnje, između ostaloga, i na području turizma.
U sklopu boravka u Šangaju, hrvatska je delegacija, u kojoj su uz direktoricu TZGV, bile i direktorice TZ Zagrebačke i Sisačko moslavačke županije te Svetog Ivana Zeline, održala radne sastanke na temu turizma s predstavnicima kineskih turističkih agencija od kojih se doznalo kakve su želje i potrebe kineskih turista, što ih zanima i privlači i kako ih privući i potaknuti da posjete određenu destinaciju.

Kinezi putuju tijekom cijele godine, u organiziranim grupama, a kada putuju u Europu uglavnom posjećuju više destinacija. U destinacijama se stoga zadržavaju kratko i više puta mijenjaju mjesto boravka. U Hrvatskoj najčešće posjećuju Zagreb, Dubrovnik, Plitvice, Split i Zadar, a razgledavanje i gastronomija su im najvažniji motivi putovanja.


– U Šangaju smo održali radne sastanke s predstavnicima velikih kineskih turističkih agencija, CITS i Shanghai Sage, koji su izrazili želju u narednom razdoblju uvrstiti Varaždin u program koji nude kineskim turistima. Hrvatska je Kinezima privlačna destinacija, no većina kineskih turističkih agencija u svojim programima nude destinacije na Jadranu, stoga su predstavnici ovih dviju velikih agencija izrazili želju da budu drugačiji od drugih i svojim turistima ponude neka nova iskustva i doživljaje iz unutrašnjosti Hrvatske pri čemu im je Varaždin jako zanimljiv.

Kineski turisti su specifični, za njih turizam nije kupanje na moru, njih zanimaju povijesne lokacije i atrakcije, kulturne znamenitosti i tradicionalna hrana, i tu vidimo našu priliku jer im Varaždin i Varaždinska županija sve to mogu ponuditi. Zahvaljujući dobroj suradnji i odnosima na kojima se intenzivno radi od prošle godine, kroz nekoliko dana u Varaždin stiže organizirana grupa kineskih turista, koji dolaze na našu preporuku, a nadam se da će uskoro organiziranih kineskih grupa u Varaždinu i Varaždinskoj županiji biti na tjednoj bazi – istaknula Jelena Toth.

Inače, prema podacima Hrvatske turističke zajednice, broj kineskih turista koji dolaze u Hrvatsku u stalnom je porastu. Prošle je godine ostvareno 45% više dolazaka kineskih turista u Hrvatsku nego godinu ranije, a ove se godine u Hrvatskoj očekuje oko 300 tisuća kineskih turista. Trend porasta kineskih turista vidljiv je i na području grada Varaždina i Varaždinske županije. U Varaždinu je tijekom prošle godine ostvareno 1630 noćenja kineskih turista, što je 400 posto više nego godinu ranije. Povećanju noćenja je, između ostaloga, pridonijela i odlična sportska suradnja, pa su tako mladi kineski nogometaši prošle godine boravili u Varaždinu na sportskom kampu. Trend porasta kineskih turista u Varaždinu nastavljen je i ove godine, pa je tako u prva 4 mjeseca ove godine u gradu, prema podacima iz eVisitora, ostvareno tri puta više noćenja nego u istom razdoblju prošle godine.

www.sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.