Now Reading:
Iz Štromarovog ministarstva stiže dodatnih 6,5 milijuna kuna za nove investicije i projekte
Full Article 2 minutes read

Iz Štromarovog ministarstva stiže dodatnih 6,5 milijuna kuna za nove investicije i projekte

leverić štromar

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, kojeg vodi ministar i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar, uspješno je provelo još jedan natječaj zahvaljujući kojem će, između ostalih, gradovi i općine s područja Varaždinske županije, njih 24, dobiti gotovo 6,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Riječ je o sredstvima namijenjenim za sufinanciranje projekata za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u 2019. godini.

S ciljem osiguravanja financijske potpore za projekte jedinica lokalne samouprave koji potiču ili pridonose boljem obavljanju komunalnih djelatnosti i pružanju odnosno isporuci komunalnih usluga, kao i za aktivnosti na projektima koji će pridonijeti podizanju razine javnih usluga i većoj kvaliteti življenja stanovnika na području pojedine jedinice lokalne samouprave, 15. veljače 2019. ministar graditeljstva i prostornoga uređenja donio je Odluku o raspisivanju javnog poziva, pojasnili su u Ministarstvu dodajući da se na natječaj prijavilo 407 jedinica lokalne samouprave s 574 projektna prijedloga.

Nakon što je administrativnom provjerom pristiglih zahtjeva utvrđeno da samo 5 projektnih prijedloga ne zadovoljava administrativne uvjete, što jasno govori o kvaliteti samog javnog poziva i pripremljenosti gradova i općina, Povjerenstvo je po provedenom postupku ocjenjivanja izradilo rang listu projekata te predložilo ministru projekte za sufinanciranje. Među projektima je spomenutih 24 s područja Varaždinske županije kojima je odobreno sufinanciranje. Maksimalni iznos sufinanciranja po projektu je 450 tisuća kuna. Također, visina odobrenih sredstava po JLS-u ovisi o indeksu razvijenosti te ukupnoj vrijednosti projekta.

Sredstva za nove projekte i investicije pozdravio je i predsjednik Županijske organizacije HNS-a Varaždinske županije i član Uprave Hrvatskih cesta Alen Leverić.

– Zadovoljan sam što novih 6,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava stiže za naše načelnike i gradonačelnike, a među njima i za devet HNS-ovih. Ovo je samo potvrda koliko su načelnici i gradonačelnici spremni i imaju gotove projekte. Ova ulaganja znače nove investicije i bolje standarde života za mještane širom Varaždinske županije – istaknuo je Leverić dodajući da to nisu jedine dobre vijesti koje se tiču novih investicija.

– Uz sanaciju nadvožnjaka u Varaždinu, početak aktivnosti na rotoru u Trnovcu Bartolovečkom i svjetlosno-sigurnosnu signalizaciju u Vidovcu, više od 400 milijuna kuna je stiglo ili stiže za energetsku obnovu objekata, a značajna sredstva stižu i za klizišta – rekao je Leverić.

– Odobreni novi projekti koji potiču ili pridonose boljem obavljanju komunalnih djelatnosti i pružanju odnosno isporuci komunalnih usluga, kao i za aktivnosti na projektima koji će pridonijeti podizanju razine javnih usluga i većoj kvaliteti življenja stanovnika na području pojedine jedinice lokalne samouprave nastavak je brige HNS a za žitelje Varaždinske županije – zaključio je Leverić.

s.kalajdžija/sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.